Mi lesz ebből? Kőkemény üzenet érkezett Orbánnak az árvízveszély kellős közepén

Orbán az árvíz idején kapott erős kritikát.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beszédet mondott a Budapest Fórum külpolitikai konferencián szerdán, ahol Orbán Viktornak is üzent – írta meg a privatbankar.hu.

Hiába az árvíz: Pressman a Szuverenitásvédelmi Hivatal ügyében üzent Orbán számára

Pressman arról beszélt, hogy az amerikai diplomácia korábban még eltűrte, hogy a magyar kormány mást mond, mint amit tesz. Ám

az Egyesült Államok egyre kevésbé elnéző Magyarországgal szemben.

A nagykövet aggodalmát fejezte ki a Szuverenitásvédelmi Hivatal tevékenységével kapcsolatban is. Szerinte ez a szerv a demokrácia két fontos pillérét, a szabad sajtót és a civil társadalmat veszi célba.

„Valamit véd a Szuverenitásvédelmi Hivatal, de

az nem Magyarország szuverenitása”

– fogalmazott Pressman.

A nagykövet szerint az is beszédes, hogy a hivatal a Transparency International, az Átlátszó oknyomozó portál és a Göd-ÉRT Egyesület körül vizsgálódik,

a szuverenitásra veszélyt jelentő szervezetekként kezelve azokat.

Iványi Gáborék bezáratott iskolái is szóba kerültek

Utalt Lánczi Tamás, a hivatal vezetőjének kijelentésére is, miszerint a civil szervezetek nem léphetnek fel a kormányzati korrupció ellen. Szerinte azért tartja a kormány veszélyesnek az átláthatóságot, mert akkor könnyebben intézkedhetnek a korrupciógyanús ügyekben a civilek.

Beszélt Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ügyéről is, amelynek szerinte súlyos jogi és egzisztenciális következményei vannak.

Pressman úgy látja, hogy Magyarország

nem az átláthatóság és a demokrácia iránti elköteleződésről tesz tanúbizonyságot.

Azt mondta, eddig elnézték a kormány retorikainak célúnak vélt túlzásait, de mostanra

a radikális beszédmód egyre jobban illeszkedik a tényleges tettekhez.

Az Egyesült Államok nem fogja tétlenül nézni, ahogy a kormány aláássa a magyar demokráciát és nyugati szövetségi rendszereket – tette hozzá.

Valódi Hírek