Váratlan bejelentés: Macron kinevezte Franciaország következő miniszterelnökét

Michel Barnier lesz Franciaország következő miniszterelnöke.

A köztársasági elnök

Michel Barnier-t nevezte ki Franciaország következő miniszterelnökének

jelentette be csütörtökön az Élysée-palota. Megjegyezték, a kinevezést példátlan konzultációs folyamat előzte meg. A hírt az X-en is közzétették.

Júliusban érkezett a hír, miszerint Emmanuel Macron francia államfő hétfőn nem fogadta el a miniszterelnök, Gabriel Attal lemondását.

Kapcsolódó: Fordulat Franciaországban: Lemond a miniszterelnök, befutottak a számok a második fordulóról

Arra kérte a kormányfőt, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előrehozott nemzetgyűlések választásokat követően, amelyek előző napi második fordulójában a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen.

Utóbbi ugyanakkor nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet a parlament alsóházában.

Gabriel Attalt július első felében fogadta az államfő azért, hogy a köztársasági szokásjognak megfelelően a miniszterelnök felajánlja a lemondását. Emmanuel Macron azonban azt kérte tőle, hogy egyelőre maradjon a hivatalában – jelezte a megbeszélést követően az elnöki hivatal, utalva arra, hogy kevesebb mint 3 hét múlva kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

Michel Barnier, Franciaország következő miniszterelnöke

(Préfet de la Dordogne/Facebook)

Kapcsolódó:

Le akart mondani a francia miniszterelnök, de történt valami egészen meglepő

Valódi Hírek