Le akart mondani a francia miniszterelnök, de történt valami egészen meglepő

Gabriel Attal francia miniszterelnök furcsa kérést kapott Macrontól.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn nem fogadta el a miniszterelnök, Gabriel Attal lemondását.

Kapcsolódó: Fordulat Franciaországban: Lemond a miniszterelnök, befutottak a számok a második fordulóról

Arra kérte a kormányfőt, hogy a folyó ügyek irányításával biztosítsa az ország stabilitását az előrehozott nemzetgyűlések választásokat követően, amelyek előző napi második fordulójában a radikális baloldali Engedetlen Franciaország, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség végzett az élen. Utóbbi ugyanakkor nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet a parlament alsóházában.

Gabriel Attalt délelőtt fogadta az államfő azért, hogy a köztársasági szokásjognak megfelelően a miniszterelnök felajánlja a lemondását. Emmanuel Macron viszont azt kérte tőle, hogy egyelőre maradjon a hivatalában – jelezte a megbeszélést követően az elnöki hivatal, utalva arra, hogy kevesebb mint három hét múlva kezdődnek az olimpiai játékok Párizsban.

A választások hivatalos végeredménye szerint a baloldali pártszövetség 182 mandátumot szerzett a korábbi 151 helyett. Emmanuel Macron Együtt párszövetsége – amely eddig 246 mandátummal relatív kisebbségben kormányzott – 168 képviselővel fog rendelkezni. Az első fordulóban élen végzett, Marine Le Pen neve által fémjelzett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult, de a korábbi 89 képviselői helyét 143-ra tudta növelni.

Kapcsolódó: Megjöttek az első részadatok a francia parlamenti választásról: Riasztó eredmény születhetett vasárnap

A jobbközép Köztársaságiaknak továbbra is 60 fős frakciója lesz az új nemzetgyűlésben, amely július 18-án tartja meg alakuló ülését.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Nemrég jött a hír: Ráharapott Orbán gilisztájára a vasárnap elbukott francia párt

Valódi Hírek