FRISS: Dobrev Klára elérte, hogy az EP egyik legnagyobb frakciója bojkottálja Orbánt

Nem asszisztálnak Orbán EU-ellenes politikájához.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezésére a szociáldemokrata frakció egyetlen EP-képviselője sem fog részt venni Orbán Viktorék rendezvényein – közölte pénteken Dobrev Klára.

Alább idézzük Dobrev Klára bejegyzését

„A magyar uniós soros elnökség súlyos kudarc, többet árt, mint használ a magyaroknak. Szégyen!

A DK kezdeményezésére a szociáldemokrata frakció egyetlen EP-képviselője sem fog részt venni az Orbán-kormány rendezvényein.

Nem asszisztálunk Orbán EU-ellenes politikájához. Remélem, a többi frakció is követni fogja a példánkat.

🇭🇺🇪🇺”

Orbán Viktor soros elnöksége

Dobrev Klára épp a minap számolt be arról a Facebookon, hogy a parlamenti szezon első találkozóján Iratxe García Pérezzel, az EP szociáldemokrata frakcióvezetőjével egyeztetett arról, hogyan viszonyuljon az Európai Parlament Orbán soros elnökségéhez.

„A válaszunk a fotón látható. Ti mit javasolnátok?”

– jegyezte meg a közösségi oldalára feltöltött szerdai kép mellett a DK EP-képviselője.

A múlt csütörtökön beszámoltunk arról, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei bejelentették, Budapest helyett Brüsszelben tartják nyár végi ülésüket, amelyet hagyományosan egyébként a soros elnökséget ellátó országba szoktak szervezni.

Úgy tudni, az egyeztetésekre azért nem kerülhetett sor a magyar fővárosban, mert az EU vezető diplomatái rendkívül felháborodtak Orbán Viktor „békemisszióján”, amelynek keretében a magyar nemzetvezető Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott, hogy hízelegjen diktátor példaképeinek.

A 444.hu az uniós külügyminisztereket kérdezte a helyszíncseréről. Az ír külügyminiszter, Micheál Martin szerint ez egy bölcs döntés volt. Hasonlóan vélekedett Elina Valtonen finn külügyminiszter.

„Vannak bizonyos szabályok, amelyek betartását elvárjuk az unió soros elnökétől. Magyarország jobban tenné, ha odafigyelne ezekre, fogalmazzunk így”

– jegyezte meg.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter is támogatta a döntést. Hangsúlyozta, az uniós elnökségnek védenie, javítania, támogatnia kellene a közös álláspontot ahelyett, hogy párhuzamos diplomáciát folytatna, ezzel gyengítve a közösséget.

„Azt kell mondjam, van egyfajta cinizmus a magyar vétóban. És a cinizmusnak nincs helye az uniónkban, amelynek a következetesség és a szolidaritás is alapértéke”

– fogalmazott.

Antonio Tajani saját bevallása szerint Josep Borrell döntése ellen volt. Az olasz külügyminiszter szerint az elnökség Magyarországé, nem pedig egy párté hazánkban.

Nem finomkodtak

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter úgy nyilatkozott, a döntés egyértelmű bizonyítéka annak, hogy Európa országai nem értenek egyet a magyar politikával, valamint azzal, ahogy hazánk az elnökségi címét kezeli. Orbánék „békepártinak” nevezik magukat, ám ezzel nem ért egyet a litván külügyminiszter, aki szerint a magyar kormány az elszigetelődést választotta, amit tesz, az nem népszerű, nem lesz soha a „mainstream” (fő irányvonal – a szerk.) része.

„És azt is elmondhatom, hogy sok európai ország arra vár, hogy bizonyos egyének uralma véget érjen”

– fűzte hozzá.

Kapcsolódó: Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Tobias Billström svéd külügyminiszter azt mondta, teljesen egyetértenek azokkal a kritikákkal, amelyek Orbán Viktor „békemisszióját” érték.

„Amikor odament, kizárólag Magyarország miniszterelnökeként volt ott, nem az elnökség sapkájával a fején. Amit mondott, amiket tett, az a magyar kormány felelőssége, és semmi köze az uniós elnökséghez”

– hangsúlyozta.

Josep Borrell, az EU külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője csütörtökön bejelentette, dolgoznak azon, hogyan kerülhetnék ki az Ukrajnának fegyvereket szállító tagállamoknak járó pénzügyi visszatérítések magyar blokkolását.

(Dobrev Klára/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Izzik a levegő Brüsszelben: Egymás után kapja a sallerokat a Putyinnal cimboráló Orbán (+videó)

Itt már a poroltó sem segít: Perzselő kritikát kapott von der Leyentől a Putyin-ügynök Orbán (+videó)

Torkig van: A dán miniszterelnök páros lábbal szállt bele Orbánba

Forró a talaj Orbán alatt: Perzselő kritikát kapott a magyar miniszterelnök

Valódi Hírek