Mi a fenét tett Mészáros Lőrinc? Alig derült ki, hogy lepipálták, máris itt a válaszcsapás

Mészáros Lőrincék megint az élen végeztek.

Úgy tűnik, megint a Mészáros-csoport lett a legértékesebb magyar családi (?) cég. Egy év alatt 100 milliárd forinttal nőtt a bevétele. A Forbes közölte a 25 legértékesebb magyar családi cég rangsorát friss számában. Ebből nemcsak az látszik, hogy Mészárosék elhúztak a mezőnytől, de visszatérő is van a listán.

Brutális a gazdagodásuk

A lap az eredményeket úgy összegezte, hogy

akik nagyok voltak, most még nagyobbak lettek.

Az először fordult elő, hogy a legnagyobb magyar családi cégek tízes toplistáján szereplők mindegyike százmilliárd forint feletti értéket ért el. Mészáros Lőrincék abszolút listavezetők maradtak. Orbán Viktor legközelebbi emberének cégcsoportja

egy év alatt 100 milliárd forinttal tudta növelni az értékét.

A Mészáros-csoport becsült értéke legutóbb 526,1 milliárd forint volt, idén

már 627,5 milliárd forint,

azaz egy év alatt több mint 100 milliárd forinttal tudta növelni az értékét.

Ismét megdobta őket a NER-es támogatás

„Érződik a NER bő tízéves támogatása is az idei rangsoron”

– írta a Forbes az idei toplistájához. Bár vannak jól működő családi vállalkozások, de legtöbbjük nem tudja áttörni az üvegplafont. Érdekesség, hogy olyan cég nincs például a listán, amit 2010-ben vagy azután indítottak el.

Mészáros Lőrinc vagyona, cégeinek értéke és bevétele az Orbán-kormány regnálása alatt igencsak kilőtt, lassan nincs olyan állami beruházás, amiben ne vennének részt.

Mindent felvásárolnak, amit lehet

Megírtuk, hogy a nemzet gázszerelője, Mészáros Lőrinc és a listán szereplő Szíjj László cége is bevásárolt.

Szíjj László Duna Aszfaltja újabb építőipari vállalatot vett meg,

az ugyancsak főként utakat építő Hazai Építőgép Társulás Zrt.-t. A Duna Aszfalt tavalyi, 214 milliárd forintos árbevétele mellett az Építőgép 9 milliárdja szinte eltörpül.

Az Építőgép forgalma stabil volt az elmúlt évtizedben, 12-15 milliárd forint között mozgott, ám az elmúlt egy-két évben lejtőre kerültek.

Az építőipar és azon belül a hídépítés fontos szereplője egyébként az a gazdasági társaság is, amit a Mészáros-csoport kebelezett be. Az Acélhidak Kft. is dolgozott a budapesti atlétikai stadion megvalósításán, ahogy Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-je is. Ez egyedüli irányítást szerzett az Acélhidak felett.

A felcsúti milliárdoshoz került az ország egyik legnagyobb hulladékfeldolgozó, hulladékgazdálkodó cégcsoportja, az Envirotis is.

A cég már 2020-ban kikerült az alapító, Fülöp László érdekköréből. Ám úgy tűnik, most már végképp Mészáros tulajdonába került, és évente 6-7 milliárd forintadózott eredménnyel gazdagítja Orbán Viktor barátját.

A Forbes listáján a legértékesebb családi érdekeltségként szerepel a Mészáros-csoport.

Mészáros-csoport

A legfontosabb cégek és érdekeltségek: Opus Global Nyrt., Opus Titász, Opus Tigáz, Hunguest Hotels, Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. és az alá tartozó befektetési- és magántőkealapok, Talentis Group Zrt., Talentis Agro Zrt., Fejér B.Á.L. Zrt., Mészáros Építőipari Holding, ZÁÉV

Becsült érték: 627,5 milliárd forint

Család: Mészáros család

Generációk: 2

Központ: Felcsút, Budapest

Alapítás: 2001 (A Mészáros és Mészáros Kft. alapításának éve)

Valódi Hírek