Legyűrték a birodalmat: Már nem a Mészáros csoport a legértékesebb cég Magyarországon

Megjelent a legértékesebb családi cégek Forbes-listája.

A Forbes hetedik alkalommal állította össze a legértékesebb családi cégek listáját, amelyből kiderült, a legnagyobb családi cégek mindegyikének nőtt az üzemi eredménye 2020-ban, közel felüknél 50 százalékos emelkedésről számoltak be.

Ennek köszönhetően a top 25 családi cég összértéke több mint ezermilliárddal emelkedett egy év alatt.

A listából ugyanakkor az is kiderült, hogy

két év után már nem Mészáros Lőrinc családjáé a legértékesebb cég.

Magyarország leggazdagabb emberének vállalkozását, a Mészáros csoportot

az orosz Rahimkulov testvérek által tulajdonolt Kafijat Zrt. taszította le az első helyről.

Megdet Rahimkulov fiainak vagyonkezelője korábban sosem szerepelt a listán, de rögtön az első helyen debütált. Az orosz testvérpár, Rahimkulov Timur és Ruszlán azt követően került fel a Forbes év eleji milliárdoslistájára, hogy a G7 tavaly év végén megírta, rendelkeznek magyar állampolgársággal is.

A Kafijat, amelynek becsült értéke 366,4 milliárd forint, az OTP Bank második legnagyobb részvényese – a 7,08 százalék az árfolyam ingadozásától függően nagyjából 320 milliárd forintot ér –, de komoly ingatlanportfóliót is tulajdonol.

A Felcsuti család MPF Holdingja 288,2 milliárdos becsült értékkel a második helyen futott be, míg Mészáros Lőrinc és családjának cége, a Mészáros csoport a harmadik helyre csúszott vissza 255,1 milliárdos becsült értékkel.

Hosszú idő után először fordult elő az is, hogy Csányi Sándor OTP-vezér agrárbirodalma ne került volna fel a legvagyonosabb cégek dobogójára – írja a Forbes.

A helyezésbeli csúszás azonban a lap szerint nem jelent értékcsökkenést. Csányiék cégcsoportja ugyanis egy év alatt több mint hetvenmilliárd forinttal 177 milliárdra növelte értékét.

Ötödik lett a Kasza család Jász-Plasztik Kft.-je, 169,3 milliárdos becsült értékkel.

A teljes listát itt találod.

(Forbes nyomán)

Valódi Hírek