Hol van ilyenkor az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ, amikor a krumpli megmentéséről van szó?
Komoly hiány lehet novemberre a burgonyából. A többi zöldség- és gyümölcsfélénél is megfigyelhető, hogy csaknem egy hónappal korábban kezdődött a betakarításuk. Ugyanez a helyzet a burgonyával is. Több dolog is nehezíti idén a gazdák dolgát, ám a termés tárolása okozza a legnagyobb problémát.
Eltűnhet a krumpli Magyarország piacairól
November végére, vagy legkésőbb december elejére hiány lehet a hazai burgonyából – írta a novenyvedoszer.hu. Ennek a jelei már látszódnak a piacon. A gazdák ugyanis inkább alacsony áron értékesítik a frissen felszedett termést, csak ne kelljen tárolni a zöldséget, mert
probléma van az eltarthatóságával
– foglalta össze a portál.
Főleg azok szabadulnának így meg a krumplitól, akiknek nincs korszerű tárolójuk.
A minőséggel és a mennyiséggel nem lesz gond
Már csak azért sem, mert a legtöbb helyen ma már csak öntözött körülmények között termesztenek burgonyát, ahol pedig ilyen módon megoldottak a körülmények, ott
minőségi és mennyiségi termésre lehet számítani.
A termés eltarthatóságával viszont gondok lehetnek.
A portálnak dr. Polgár Zsolt, a MATE Keszthelyi Burgonyakutató Intézetének vezetője azt mondta:
„a normál érésű burgonyákon belül a korai érésűeket kezdték el legelőször betakarítani, ráadásul ezek is majdnem egy hónappal korábban értek be, ami a termés mennyiségében és minőségében is meglátszik.
Két hónapja nem esett érdemi csapadék a környéken,
ilyenkor a szakemberek nem tudják a gépeket bevetni a betakarításhoz”
– írták.
Az Alföldön viszont, ahol az étkezési burgonya nagy részét termesztik és homokosabb a talaj, sokkal könnyebb a betakarítás. Kitért arra is, hogy a nagy forróság mindenhol megnehezíti majd a munkát.
Ahogy elmondta, csak késő este lehet ugyanis ilyen időjárási viszonyok között betakarítani a burgonyát, hiszen a 35-40 fokos hőmérsékletű burgonyát a talajból nem szabad kivenni, mert
tárolhatatlan lesz és megromlik.
Így is hűteni és szellőztetni kell a termést.
Először kellett élőerőt szervezni a krumpli betakarításához Magyarország piacain
Az intézet vezetője azt is elmondta, hogy az idei év az első olyan a MATE intézet számára, amikor a csapadék hiánya miatt meg kellett szervezni az élő munkaerőt a burgonya felszedésére.
Egy régi eszközt is elő kellett vegyenek, amelyik kiforgatja a talajból a termést, amit a dolgozók szedtek fel az eszköz után. Ez sikeres volt nagyrészt, de kézi munkával még ellenőrizni kellett, hogy a talajban maradt-e burgonya. A keszthelyi intézet szerencsére rendelkezik olyan tárolókkal, ahol a szellőztetés és a hűtés is megoldott.
A hirtelen nagy mennyiségű eső is nehezítené a betakarítást, hiszen akkor a krumpli azonnal el kezd rothadni a talajban, de az igazán áztató esőnek örültek volna a termelők – összegezte a portál.
Pedig még Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot is létrehoztak
Megírtuk, hogy 2021-ben Taskentben, az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ avatási ünnepségén vett részt Nagy István agrárminiszter.
Akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövő agráriuma korszerű tudásra és modern technológiákra épül. Ezért mindkét nemzet akkor lesz sikeres, ha már most a leginkább versenyképes országok közé kerül a mezőgazdaság megújításában is.
Nagy István kiemelte: a kenyér mellett
a burgonya a másik igen fontos élelmiszer,
amelynek nemcsak múltja, hanem jövője is van a térségben. Hangsúlyozta, a két ország között létrejött megállapodás lényege, hogy
a magyar és üzbég szakértők közösen mérjék fel a helyi burgonyatermesztési, illetve kutatási lehetőségeket,
megfogalmazzák az igényeket és lehetőségeket, valamint részletes projekteket dolgozzanak ki az ágazat további fejlődése érdekében.
Várjuk az eredményeket.