Újabb csapás érte Magyarországot: Kitört a diplomáciai botrány Orbán Viktor miatt

Rendkívül súlyos károkat okoz Magyarországnak Orbán Viktor.

Újabb budapesti találkozót fújtak le Orbán miatt

Sajtóhírek szerint elmaradhat az eurózóna pénzügyminisztereinek szeptemberre tervezett budapesti találkozója. Arról, hogy a találkozót megtartják-e, az esemény vezetője, Paschal Donohoe ír közkiadásokért felelős miniszter fog döntést hozni.

A Politico információi szerint számos tagállam pénzügyminisztere – köztük Christian Lindner német pénzügyminiszter, illetve az észt, a finn és a litván pénzügyminiszterek – már jelezték, hogy

nem vesznek részt az egyeztetéseken a magyar kormány és Oroszország „baráti” viszonya miatt.

Ugyanakkor a csoport vezetője megerősítette, hogy a találkozó hivatalosan még mindig szerepel a szeptember 13-i programban.

„Donohoe valószínűleg fel fogja mérni a hangulatot a brüsszeli tárgyalásokon, mielőtt döntést hozna a törlésről”

– közölték a tisztviselők.

Kapcsolódó: Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Magyarországot kispadra ültették a miniszterelnöke miatt: kulcsfontosságú tárgyalásokból zárták ki hazánkat

A brüsszeli lap értesüléseire hivatkozva az atv.hu kérdésekkel fordult a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium felé, hogy a találkozóval kapcsolatban érdeklődjenek. A tárca azonban a válaszában egy másik találkozóról írt, nem pedig erről. Közleményükben az EU-s országok pénzügyminisztereinek a tanácskozásáról írtak, amelyet rendszerint az eurozónás ülés után tartanak.

Azonnal magyarázkodni kezdtek Varga Mihályék

„A Pénzügyminisztérium jelenleg is dolgozik a szeptemberi, budapesti ülés előkészítésén. A kétnapos magas rangú találkozón a jegybankelnökök mellett részt vesz többek között az IMF vezérigazgatója, az EBRD és az EIB elnöke, valamint az OECD főtitkára is”

– írták furcsa válaszukban.

„Európa az elmúlt években jelentősen leszakadt versenytársaitól, a magyar elnökség célja ezért az uniós versenyképesség helyreállítása.

A magyar álláspont szerint ebben a munkában nincs helye ideológiai és politikai vitáknak, az Uniót érintő kihívásokon közösen kell dolgoznunk”

– írta még válaszában a Pénzügyminisztérium, tudatva: majd ők fogják helyreállítani Európa versenyképességét (?), ha már a magyar gazdaság versenyképességére és teljesítményére vonatkozóan nem tudtak érdemi eredményeket felmutatni, sőt. Varga Mihályék magabiztos optimizmusa ennek tükrében érthetetlen és teljességgel indokolatlan.

Nem ez az első alkalom, hogy fellépnek a kiközösített Orbán-kormánnyal szemben

Mint ismert, ez nem az első alkalom, hogy EU-s tagállamok bojkottálják a magyar uniós elnökség budapesti találkozóit.

  • Németország,
  • Svédország,
  • Finnország,
  • Lengyelország,
  • valamint Észtország,
  • Lettország
  • és Litvánia jelezték:

nem vesznek részt az informális találkozókon Magyarország féléves elnöksége alatt.

Kapcsolódó: Érik a világbotrány: Nyolc ország ment neki az Orbán-kormánynak

Mi történt korábban?

A júliusi uniós pénzügyminiszterek találkozóján több miniszter is erős kritikákkal illette Orbán Viktort, amiért Ukrajna támogatása helyett, „békemissziójának” keretében inkább a háborús bűnös Vlagyimir Putyin orosz diktátorral találkozott. Az EU-s döntéshozók már akkor is figyelmeztették a magyar nemzetvezetőt, hogy ennek nem lesz jó vége, azóta pedig a szavakat tettek is követték.

Orbán a magyar EU-elnökség kezdete után Ukrajnába, Oroszországba, a Türk Államok Szervezetének hegyi-karabahi ülésére, valamint Kínába utazott. A magyar kormányfő több alkalommal is posztolt fotókat a közösségi oldalán, amelyeket „rafináltan” az elnökségi logóval láttak el.

Ezért az Orbánnal való találkozón Vlagyimir Putyin azt állította: Orbán az uniós elnökség képviseletében tett nála látogatást, amely kijelentést Orbán Viktor nem cáfolt. Az EU-s tagállamok vezetői ugyanakkor világosság tették: Orbán nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozóit, a magyar miniszterelnök kétes utazásai kizárólag Magyarország ügye,

nekik semmi közük nincsen hozzá.

Kapcsolódó:

Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

Érik a világbotrány: Nyolc ország ment neki az Orbán-kormánynak

Bóka János váratlanul kikotyogta: Itt a vége, megfutamodott az Orbán-kormány

Valódi Hírek