Bóka János váratlanul kikotyogta: Itt a vége, megfutamodott az Orbán-kormány

Bajba kerültek Orbánék. Ennyi volt, vége van a nagy „békemissziónak”.

Kiszivárgott Bóka János diplomáciai jegyzéke

Magyarország befejezhette – finoman szólva is vitatott – „békemisszióját”, amelynek keretében Orbán Viktor találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Hszi Csin-ping kínai elnökkel, valamint Donald Trump volt amerikai elnökkel – derült ki mindez Bóka János EU-s ügyekért felelős miniszter tagállamoknak megküldött jegyzékéből.

Kapcsolódó: Bekeményít az EU: Kegyetlenül lesújtanak Orbánra a nemzetközi botrányt kavart lépése után

Mint ismert, az Orbán-kormány a közelmúltban kiterjesztette a „Nemzeti Kártya” munkavállalási vízumprogramját Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraira is. A döntést élesen bírálták az EU vezető politikusai, mivel lehetővé teszi, hogy az említett országokból származó személyek két évig, meghosszabbítható időtartamra kaphassanak tartózkodási engedélyt Magyarországon.

Kapcsolódó: Szijjártó Péter harcias bejelentést tett, miután kiszivárgott Orbánék veszélyes terve

Az ügy tovább fokozta a feszültséget a magyar kormány és az uniós intézmények, tagországok között, nem beszélve arról, hogy Orbán a közelmúltban a magyar soros EU-elnökség vezetőjeként tárgyalt Putyinnal és más vezetőkkel. A kormányzati érvelés szerint ezen találkozók egy „békemisszió” részét képezik, ám a tagállamok nem vették jó néven Orbán magánakcióját, ezért több ország is bojkottálta az EU Tanácsának magyar elnöksége által szervezett magas szintű találkozókat, de az Európai Bizottság is jelezte, hogy nem küld magas rangú tisztviselőket a magyarországi egyeztetésekre.

Az Orbán-kormány levélben közölte, hogy megfutamodnak

A spanyol El País információi szerint a súrlódásokat és a vitákat követően

a magyar kormány levélben jelezte, hogy felhagy a „békemissziójával” (!).

A Bóka János által küldött jegyzékkel kapcsolatban a diplomáciai források úgy nyilatkoztak: kétséges, hogy Orbán Viktor bármikor is megreszkíroz újból egy hasonlóan kockázatos manővert.

(elpais.com / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek