A Nébih a bor forrásakor keletkező mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet.
Figyelmeztette a borászokat a Nébih a mustgáz veszélyeire
Elkezdődött a szüreti időszak, a borkészítőknek
figyelniük kell a pincéikben a mustgázképződés veszélyeire
– hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Magas koncentrációban a mustgáz halált okozhat
A Nébih alapos szellőztetést javasol a borkészítésre használt helyiségekben, a levegő vizsgálatára pedig a jól ismert gyertyás ellenőrzést ajánlják.
Ezzel egyszerűen és gyorsan megállapítható, hogy indokolt-e az óvatosság, a bor forrásakor keletkező mustgáz ugyanis
nagy koncentrációban halált okozhat
– írták, kiemelve: ha a láng derékmagasságban vagy annál lejjebb tartva kialszik, a pincét azonnal el kell hagyni.
A szüret különleges időszak a borászok életében, de ilyenkor is figyelmesen és felelősségteljesen kell végezniük a munkájukat, hogy elkerüljék az azzal járó veszélyeket – áll a közleményben.
(portal.nebih.gov.hu nyomán)