Bedurrant a járvány? Rohamosan terjed a fertőző betegség, a vakcina szinte elérhetetlen

A szamárköhögés ellen alig elérhető az oltóanyag.

Az utóbbi hónapokban a felnőttek körében terjed a szamárköhögés – a vakcinához azonban nehéz hozzájutni, emellett nem is olcsó.

Bár nem hirdettek járványhelyzetet, egyre többen kapják el a fertőző betegséget

Járványszerűen terjed a szamárköhögés Magyarországon annak ellenére, hogy itthon magas az átoltottság a betegség ellen. A gyerekkori védőoltás hatásossága gyorsan csökken, így felnőttkorban is ajánlott lehet az oltás.

Leginkább abban az esetben, ha valaki gyakran mozog újszülöttek közelében.

A csecsemők az első két hónapban egyáltalán nem védettek a betegséget okozó baktérium ellen, így az rájuk a legveszélyesebb.

A megfelelő időben beoltott kismama azonban saját antitestjeit átadhatja a születendő gyerekének. Ezzel bizonyos fokú védettséget már akkor is szerez az újszülött, amikor még nem kaphatja meg az első saját oltását.

Müller Cecília már a nyár közepén beszélt az oltásról

Beszámoltunk arról, hogy a szamárköhögés elleni védettségük frissítését ajánlotta Müller Cecília országos tiszti főorvos a várandósoknak, illetve a kisgyermekek közelében élő időseknek.

Müller Cecília július közepi megszólalása azért volt érdekes, mert

addig bagatellizálták az illetékesek a szamárköhögés terjedésének veszélyességét.

Kapcsolódó: Müller Cecília figyelmeztetett: Nagyobb a baj, mint gondoltuk

Július végén két csecsemő halt bele a szövődményekbe

Megírtuk, hogy Magyarországon 2, az otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy

a halál oka a szamárköhögés és az annak következtében kialakult szövődmények voltak.

Ekkor már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNGYK) is lépett: közleményt adtak ki.

Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot.

Azt kérték, hogy a szülést követő első 6-8 hétben senki se menjen vendégségbe az újszülöttel, kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák a kisbabát látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere ugyanis még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben – hangsúlyozta az NNGYK.

Kapcsolódó: Két magyar kisbaba is belehalt a szamárköhögésbe

Elméletben van oltóanyag a felnőtteknek is a szamárköhögés ellen, a gyakorlat azonban mást mutat

Magyarországon elméletben háromféle vakcina kapható terhes nőknek: az Adacel Polio, a Repevax és a Boostrix – írta meg a telex.hu. Mindegyik hatékony a születendő baba védelmére is – legalábbis amikor épp nincs készlethiány mindegyikből az országban.

Augusztus elején az NNGYK elismerte, hogy a nagy érdeklődés miatt

majdnem teljesen elfogyott Magyarországon a szamárköhögés elleni vakcina.

Majd augusztus 13-án bejelentették, hogy újabb tízezer adag oltóanyag érkezett az országba. Azóta ismét hiánycikk a vakcina, a gyógyszertárakban sem tudják, mikor érkezik a következő szállítmány.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek