Kicselezi a rangos kiállítás Orbánékat: Így járnak túl a kormány eszén

Nagyszabású esemény lesz, sok látogatóra számítanak.

Tavaly botrányba fulladt a World Press Photo kiállítás, amely immár évtizedes távlatban évente rengeteg érdeklődőt vonz. Sokak kedvenc kiállítása 2023-ban a Nemzeti Múzeumban került megrendezésre. Akkor egy fotó miatt a Mi Hazánk kezdeményezésére a kormány korlátozta a kiállítást.

Idén a szervezők nem bízzák a véletlenre a dolgot.

Karácsony befogadta a kiállítást

Mivel több állami intézmény a tavalyi eset után nem merte vállalni, hogy helyet biztosít a kiállításnak, ezért Karácsony Gergely főpolgármester a Biodómban biztosít helyet a nagyszabású kiállításnak. Ez a lakosság számára is minden évben jelentős esemény.

A főpolgármester Facebook-posztját változtatás nélkül közöljük:

„Budapesten a művészet szabad, Budapest a létező valóságot senki elől eltiltani nem akarja, ezért, ha már az állami intézmények sora nem vállalta, a Fővárosi Önkormányzat ad otthont az idei World Press Photo kiállításnak.

Emlékezetes a tavalyi botrány, amikor a Mi Hazánk felhívására egy ostoba és káros jogszabály alapján a kormány korlátozta a World Press Photo kiállítást. Az állami cenzúra hatása nem maradt el, és még mindig tart: sok intézmény nem merte idén befogadni az évről-évre, a világ számos nagyvárosában bemutatott kiállítást.

A szervezők megkeresték Budapestet és mi örömmel vállaltuk, hogy helyt adunk a kiállításnak. A kiállításnak, ami nem másról, csakis a valóságról szól, a világ legkitűnőbb sajtófotósai művészi igénnyel hol a szenvedést,

hol a szabadságot, hol a szerelmet, hol a gyászt ábrázolják, összetetten, sokszínűen, amilyen a bennünket körülvevő valóság, úgy. Ezt nem elfedni kell, hanem szembesülni vele, mi ebben hiszünk.

Különleges helyszínben állapodtunk meg a szervezőkkel, az idei kiállítás a Biodómban lesz, az az épület is Budapest mai összetett valóságáról mesél a maga módján, így méltó és akadálymentes helyszíne lesz a kiállításnak szeptember 20-a és október 27-e között.”

Tavaly egy fotó miatt balhézott a Mi Hazánk képviselője, Dúró Dóra

Ahogy arról már beszámoltunk, Csák János kultúráért felelős miniszter olyan intézkedést hozott a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán, amelynek értelmében a 18 év alattiak

nem látogathatták a Nemzeti Múzeumban található Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást,

„mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”.

A Fidesz álellenzéki fiókpártjának elnökhelyettese, Dúró Dóra azon akadt fent, hogy a kiállításon látható egy fotósorozat egy meleg idősotthonról, ahol női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A döntés nemzetközi felháborodást váltott ki, itthon pedig mások mellett tiltakozott ellene a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is.

Ez volt L. Simon távozásának oka

A Nemzeti Múzeumot akkor a korábbi fideszes képviselő és államtitkár, L. Simon László vezette, de még ő sem volt hajlandó ezt a döntést elfogadni, így kicselezte azt. Kijelentette akkor, hogy mivel a múzeum munkatársai nem ellenőrizhetik a látogatók korát,

továbbra is bárki megnézheti a kiállítást.

Sőt, odáig ment, hogy Facebook-oldalán még be is szólt a kiállítást bemószeroló szélsőjobbos képviselőnek:

Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony...”

A történteket azonban más megvilágításba helyezte Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a hom0fób fóliatörvény miatt 12 millió forintra büntetett Líra-Móra Könyvkiadó vezetője. Nyáry ugyanis felhívta a figyelmet arra, hogy

L. Simon még fideszes képviselőként maga is megszavazta ezt a törvényt,

amely akkor a helyzetet előállította. Rámutatott arra is, hogy ez a karakánnak tűnő fellépés egyedül az igazgató kivételezett helyzetének volt köszönhető. Bár L. Simon kiállása végül ahhoz vezetett, hogy Csák János kipenderítette a Nemzeti Múzeum éléről.

Valódi Hírek