Ennek nem lesz jó vége: Sorra mondanak fel a dolgozók, a gyermekeknek is költözniük kell Pintérék miatt

Felmondás felmondást követ a gyermekvédelem területén.

Országos szinten 265-en, a munkavállalók 6 százaléka biztosan elhagyja a gyermekvédelmet, az érintett gyermekeknek pedig emiatt költözniük kell – tudta meg a nepszava.hu.

Budapesten a legrosszabb a helyzet

Beszámoltunk arról, hogy a Cseppkő Gyermekotthonból eddig 21-en távoztak. A budapesti intézményben a vezetőség zöme és több munkatárs is felmondott, ezért a gyermekotthont múlt szerda óta megbízott igazgató vezeti.

A lemondások hátterében az áll, hogy többen nem voltak hajlandóak kitölteni

a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot.

A gyermekvédelemben dolgozóknak egy júniusban közzétett rendelet szerint átfogó alkalmassági vizsgán kell átesniük. Ennek része egy 500 kérdésből álló teszt is. Ebben arra is kíváncsi a Belügyminisztérium és a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), hogy a dolgozók félnek-e a sötétben.

A munkavállalók kifogástalan életvitelét felmérő kérdéssorban szerepel olyan kérdés is, hogy mi a válaszadó családi állapota, kivel él együtt és mióta,

a hozzátartozóikról adatokat is kell szolgáltatni.

Felmondás felmondást követ a gyermekvédelem területén

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) a portált arról tájékoztatta, hogy országosan az alkalmazottak több mint 6 százaléka, 265 munkavállaló távozik. A fenntartásukban lévő intézményekben 4241en dolgoznak, közülük

137-en megtagadták a kifogástalan életvitel ellenőrzéséről szóló adatlap kitöltését.

128-an kérték jogviszonyuk megszüntetését. 71 embernél nem járt még le a határidő, azaz a távozók száma emelkedhet.

A vizsgálathoz 3905-en járultak hozzá. Jelenleg 112 új belépő pszichológiai vizsgálata, kifogástalan életvitel-ellenőrzése van folyamatban. A főigazgatóság nem tervezi csoportok megszüntetését vagy lakásotthonok bezárását.

Igaz, a fővárosban egy 10, illetve egy 12 fős gyermekotthoni csoportot átszerveztek, és várható még egy 10 fős csoport átszervezése is.

Mindennek a gyermekek isszák meg a levét

Tiszakürtön és Bakonyszentkirályon biztosan nem tudják biztosítani a gyermekek ellátását.

Tiszakürtről ezért 12 gyermek távozik, az egyik bakonyszentkirályi lakásotthonból 9 gyermeket helyeztek át szintén Bakonyoszlopra – részletezték.

A portál úgy értesült, hogy szinte nincs olyan ellátó hely – lakásotthon, gyermekotthon – ahol ne lenne kilépő. A gyermekek költöztetése pedig még zsúfoltabb intézményeket, leterheltebb szakembereket, több konfliktust jelent majd.

Komoly traumát okoz a gyermekeknek

„Ha akárcsak egyetlen ember elmegy a csoportból, aki mondjuk 5-10 évig nevelt egy gyereket,

van, aki komolyan gondolja, hogy az nem okoz traumát?”

– tette fel a kérdést Nagy Balázs a portálnak.

Nagy a 151 gyermeket ellátó budapesti Cseppkő Gyermekotthon II. számú szakmai egységének távozó vezetője. Ő megcsinálta az előírt anti-ped0fil vizsgálatot, papírja van róla, hogy nem ped0fil, de már nem töltötte ki a kifogástalan életvitel ellenőrzését célzó adatlapot. Szerinte ezzel olyan embereket is vegzálnak, akik 250-280 ezer forintért vállalnak felelősséget 8-12 gyermekért.

Valódi Hírek