Valami készül? Nagy Márton eldalolta, kik lehetnek az Orbán-kormány következő célpontjai

Nagy Márton elárulta, miről egyeztetett Orbán Viktorral.

Új kkv-államtitkárság (mikro-, kis- és középvállalkozások – a szerk.) létrehozásáról egyeztet Nagy Márton és Orbán Viktor. Erről a nemzetgazdasági miniszter informálta az atv.hu-t. Állítása szerint szó sincs arról, hogy az állam finanszírozási nehézségekbe ütközött volna. Elmondása szerint óriási (?) pénzügyi tartalékokkal rendelkezik az ország.

„A kincstári egységes számlán (KESZ) közel 3 500 milliárd forint áll rendelkezésre, amely az elmúlt évtizedhez képest igen magas szintnek felel meg – a 10 éves átlagállomány 1 884 milliárd forintot tesz ki.

Emellett pedig rekordszinten, 47 milliárd euró felett mozog a jegybanknál lévő nemzetközi tartalékok szintje”

– ecsetelte a tárcavezető.

Az új kkv-államtitkárság kapcsán azt mondta,

„kiemelt prioritást élvez a digitalizáció felgyorsítása, ugyanis enélkül a XXI. században nem beszélhetünk versenyképességről. Emellett egy új célzott és beruházást támogató 1+1 rendszert kell felépíteni, mert ma ilyen rendszer a kkv-kra vonatkozóan nem létezik, miközben a kkv-k jelentik a gazdaság gerincét”.

Hozzátette,

„mi akár egy beruházás 50 százalékát is megfinanszíroznánk vissza nem terítendő forrással. Itt pályázati rendszerben gondolkodunk”

Az új államtitkárság feladatai közé tartozna a folyamatos kapcsolattartás az érdekképviseletekkel, a szakmai szervezetekkel, a kamarákkal, valamint a vállalkozásokkal.

Hitel a láthatáron

Többek között azt is elárulta, vizsgálják egy szakmunkáshitel elindításának lehetőségét.

„A tervek szerint a 17-22 év közötti szakképző iskolát, vagy szakgimnáziumot elvégzett fiatal munkába állást követően 10 éves futamidejű, szabad felhasználású hitelt vehetne fel,

amennyiben vállalja, hogy Magyarországon él és dolgozik.

Ezt lehet pályakezdési támogatásnak is tekinteni”

– fogalmazott Nagy Márton.

Furcsán magyarázkodnak

A Nagy Márton vezette minisztérium kínos magyarázkodásba kezdett a gazdasági és költségvetési problémák okairól. A tárca szakértői szerint

„2024 első félévében a magyar lakosság fogyasztási szokásai jelentős átalakuláson mentek keresztül, aminek leginkább két iránya azonosítható.

A magyar háztartások óvatossági motívuma (sic!) jelenleg is meghatározó

a jelentős reálbér-emelkedés ellenére.

A lakosság inkább megtakarításait növeli és a korábban elhalasztott lakásvásárlásait pótolja. Emellett megjelent egy új tendencia is: a magyarok egyre többet fogyasztottak külföldön és külföldről”.

Kapcsolódó: Kilőttek az átlagkeresetek Orbán sóhivatala szerint, de van egy óriási baki a hírben

Felröppent a hír egy új szuperszervezetről

Az élelmiszer-biztonságért és kiskereskedelemért felelős Nemzeti Kereskedelmi Hivatal létrehozását fontolgatják az illetékesek. A Népszava úgy értesült, a szervezet Nagy Márton Nemzetgazdasági Minisztériuma alá tartozna.

A lap forrásai arról számoltak be, hogy az új hivatalhoz kerül majd a Miniszterelnökséghez tartozó kormányhivataloktól

a fogyasztóvédelmi ellenőrzés, valamint a kereskedelempolitika területe.

Ugyanakkor a végső döntés még várat magára, az élelmiszer-biztonság például az Agrárminisztérium és a Miniszterelnökség hatáskörébe tartozik, a két tárca azonban nem engedné át szívesen a terepet másnak.

Kapcsolódó: Valami készül? Kiszivárogtak Nagy Mártonék új szuperszervezetének tervei

Az illetékes tárca rövidesen reagált a hírre.

„Megalapozatlan sajtóhíreket a Nemzetgazdasági Minisztérium nem kíván kommentálni”

– közölték az atv.hu-val.

Kapcsolódó:

Mi a frász folyik itt? Beleszállt a kínaiakba Orbán embere

Irodaház-mutyi: Átlátszó magyarázkodásba kezdtek Nagy Mártonék, ezért tömték ki rengeteg pénzzel Tiborcz Istvánt (+videó)

Valódi Hírek