Nevekkel: Orbán több mint ezer orosz kémet és Putyin-közeli oligarchát telepíthetett le Magyarországon az elmúlt években

Hosszú a lista.

„Hosszú út vezetett az elmúlt években az orbáni külpolitika teljes bukásához, számos Putyin-barát és védhetetlen kormányzati döntéssel.”

– kezdte Varju László, a DK alelnöke és az ellenzék újpesti jelöltje a sajtótájékoztatóját.

Hiába szavazza meg Orbán Viktor az oroszok elleni szankciókat az ukrajnai háború miatt, az elmúlt évek több döntése is Putyinnak kedvezett. Az egyik ilyen az volt, hogy az Orbán-kormány pénzért cserébe több mint 1200 orosz állampolgárnak biztosított magyarországi letelepedést, magyar papírokkal és az Európa-szerte szabad mozgás engedélyével.

„Mi már akkor is elmondtuk, hogy ez komoly biztonsági kockázat, méghozzá nem csak Magyarország, hanem Európa számára is. Mondanunk sem kell, a Putyin-barát Fideszt ez nem érdekelte és végül több mint 1200 orosz állampolgárnak adott letelepedési engedélyt.”

– mondta Varju, és bejelentette, hogy a DK követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a letelepedési kötvényprogramban résztvevő orosz állampolgárok neveit és vizsgálja őket felül.

„Tudni akarjuk, hogy hány orosz kémet, diverzánst és Putyin-közeli oligarchát engedtek be így Magyarországra a kritikátlan Putyin-barátság jegyében!”

A magyar sajtó a letelepedési kötvényprogram idején sok letelepedést kapott orosz állampolgár kilétére derített fényt. Varju felsorolta, hogy kapott

  • Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés főnökének családtagjai,
  • Vlagyimir Blockij, az orosz törvényhozás alsóházának tagja, és családtagjai,
  • Iliaz Muszlimov, az orosz parlament korábbi képviselője,
  • Alekszej Jankevics, a Gazprom egy leányvállalatának igazgatója,
  • Andrej Kalmikov, az orosz Aeroflot légitársaság egyik leányvállalatának vezetője is.

„És ez csak a jéghegy csúcsa, csak az, amit a szabad magyar sajtó ki tudott deríteni. Márpedig ha ez csak az, amit tudunk, akkor milyen nevek lehetnek még, amikről nem tudunk?”

– tette fel a költői kérdést a politikus.

A sajtótájékoztatót itt tudod megnézni:

Valódi Hírek