Hazaárulásért elítélt putyinista ukrán politikus vagyonátmentését segítik Matolcsyék?

Mindig van lejjebb.

Ha különböző szerencselovagok vagy bűnözők megsegítéséről van szó, a magyar kormányra és a hozzá kapcsolódó üzleti körökre – úgy tűnik – mindig lehet számítani.

Most épp Nesztor Sufrics, a hazaárulás vádjával előzetes letartóztatásba helyezett putyinista ukrán politikus vagyonának kimentését látszik segíteni a NER: Sufrics üzleti érdekeltségeiben egy kormányzati körökhöz köthető magyar vállalat bukkant fel. A hvg.hu szerint a cég mögött a Stofa család áll, melynek egyik tagja aktívan üzletel a magyar jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám köreivel.

Nesztor Sufrics

A HVG idézi az Ukrainszka Pravda videóját, amely alapján Budapesten kapott menedéket a Kijevben hazaárulással vádolt és bebörtönzött Nesztor Szufrics második felesége és több más, hozzá közel álló személy.

Az ukrán lap egy videót is bejátszott, amelyben Stofa György budapesti üzletembert faggatják, hogy segített-e a Sufrics család vagyonának átmentésében, ő pedig állítja, hogy semmi köze ukrajnai cégekhez. Kijevi oknyomozó újságírótól kapott adatok szerint azonban Stofa a közelmúltig több érintett cégben is jelen volt vagy ma is jelen van végső tulajdonosként.

Stofa mindenesetre a jegybankelnök fiához, Matolcsy Ádámhoz köthető, gyorsan gazdagodó harmincas üzleti köréhez tartozik, nemrég pedig az MNB alapítványa alá tartozó egyik ingatlanvállalat vezérigazgató-helyettese lett. Az ő holdingján futott át a Lánchíd 19 Design Hotel, az Infopark egyik építési telke vagy épp a Félix étteremnek helyet adó Vízház.

Sufrics magyar kormányzati kapcsolatai nem újkeletűek. A rendszerváltás előtt a Szovjet Hadsereg Déli Hadseregcsoportjában Magyarországon szolgált, és a budapesti szovjet katonai beszerzési hivatalnál az 1980-as évek végéig végzett tolmácsi munkát. Politikusként sem szakadt meg a kapcsolata Magyarországgal, így például 2017. november 27-én Semjén Zsolt akkori miniszterelnök-helyettessel tárgyalt, mely találkozó részleteiről Semjén semmilyen részletet nem volt hajlandó elárulni.

Sufrics esete nem egyedülálló, emlékezzünk csak Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra csempészésére a börtön elől, a letelepedési kötvényekkel magyarországi tartózkodási engedélyt kapott Atiya Khourira, az Aszad-rezsim pénzemberére vagy Kiss Szilárd volt moszkvai agrárattaséra, akinek közös üzlete volt Mészáros Lőrinccel és nagy tételben intéztetett vízumokat orosz prostituáltaknak, bűnözőknek, persze következmények nélkül, mert a hazai szerveknek nem sikerült bizonyítékokat találni bűncselekmény elkövetésére.

Valódi Hírek