Videóval: Az ukránok felrobbantottak egy kulcsfontosságú orosz hidat

Jelentős veszteségeket könyvelhetett el Oroszország.

Történelmi fordulat: az ukrán hadsereg felrobbantotta Oroszország stratégiai fontosságú hídját

Az ukrán erők pénteken

felrobbantottak egy hidat a Szejm folyón a dél-oroszországi kurszki területen.

A térségből a lakosság kimenekítését megkezdték – közölte az MTI.

A kormányzó bejelentette: megkezdték a lakosság kimenekítését

Alekszej Szmirnov területi kormányzó bejelentette, hogy a Gluskovói járásban rombolták le a hidat, 20 ezer lakosának a kitelepítése jelenleg is tart.

A BCC beszámolójában kiemelte: a hidat Oroszország csapatainak ellátására használták, amelynek megsemmisítése váratlan akadályok elé állítja az orosz haderőt.

Zelenszkij cserealapnak minősítette az elfoglalt területeket

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte: az ukrán csapatok megerősítik állásaikat Kurszkban, az elfoglalt területeket pedig cserealapnak nevezte, arra utalva, hogy azokat elcserélhetik az oroszok által megszállt ukrán régiókra.

Mint ismert, az ukrán hadsereg augusztus 6-án tört be a kurszki területre, közlésük szerint azóta elfoglaltak 82 települést és több mint 1000 négyzetkilométernyi területet.

A kurszki betörést Kijev azzal indokolta, hogy ezzel méltányos béketárgyalásokra kényszerítenék Oroszországot, amely 2022 februárja óta háborút folytat Ukrajna ellen. Ukrajna több alkalommal is hangsúlyozta: az előretörés ellenére nem akarják megszállni Oroszországot.

Az orosz hidat a friss felvételek tanúsága szerint egy amerikai JDAM típusú szárnyasbomba döntötte romba. A Portfolio beszámolójában kiemelte, soha nem fordult még elő, hogy amerikai légibomba döntött össze egy hidat Oroszország nemzetközi területein belül:

Megszólalt Vlagyimir Putyin tanácsadója

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik tanácsadója, Nyikolaj Patrusev szerint a támadásban a Nyugat és a NATO segített Ukrajnának. A nyugati hatalmak ugyanakkor közölték:

nem vesznek részt az offenzívában.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken azt állította, számos ukrán támadást vertek vissza a kurszki frontvonal környékén.

Ukrajna tárgyalásra kényszerítené Oroszországot

Az ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt mondta: az előretörés egyik kulcsfontosságú célkitűzése az volt, hogy az oroszokkal a saját feltételeik szerint tárgyaljanak.

„A Kurszk régióban világosan láthatjuk, hogyan használjuk a katonai eszközöket arra, hogy rábírjuk Oroszországot a tisztességes tárgyalási folyamatra”

– írta az X közösségi oldalon, megjegyezve:

a megoldás „hatékony kényszerítő eszköznek bizonyult”.

Az ukrán csapatok egyre mélyebb benyomulásával párhuzamosan az orosz erők is hasonló intenzitással erősödnek Ukrajna keleti részén. Pénteken az oroszok bejelentették, hogy elfoglalták Serhiivkát, amely közelebb vitte őket Pokrovszk városához, amely egy fontos logisztikai csomópont.

(bbc.com / MTI nyomán)

Kapcsolódó:

Váratlan fordulat a fronton: Pánik tört ki az oroszoknál, miután Ukrajna előretört a csatatéren

Szükségállapotot hirdetett Putyin: Több mint 76 ezer orosz menekült el Kurszk régióból (+videó)

Riadót fújt Oroszország: Rendkívüli bejelentést tettek Putyinék az ukrán áttörés miatt

Valódi Hírek