Szükségállapotot hirdetett Putyin: Több mint 76 ezer orosz menekült el Kurszk régióból (+videó)

Legitim célpontnak tekintik Oroszországot.

Mint ismert, kedden Ukrajna nagyszabású offenzívát indított Oroszország Kurszk régiójában, amely eddig jelentős ukrán sikereket eredményezett. Péntekre a jelentések szerint az ukrán erők már 27 orosz települést vontak ellenőrzésük alá, és összesen 520 négyzetkilométernyi területet foglaltak el.

Oroszország nem tud reagálni az ukrán betörésre

Bár az orosz hadsereg egyelőre képtelen hatékonyan reagálni az ukrán támadásra, súlyos válaszcsapásokkal sújtották az ukrán civileket, miközben Ukrajnát terr0rizmussal és a hadviselés szabályainak megsértésével vádolják. Megjegyezzük, a háborút Oroszország indította a független Ukrajna ellen.

Egy interneten közzétett videó felkavaró képeket mutat: h0lttestek tucatjai hevernek kiégett orosz katonai teherautókon Oroszország délnyugati területén. A CNN közlése szerint a felvétel azt igazolja, hogy

az ukrán offenzíva egyre mélyebben hatol be az orosz területekre, és súlyos veszteségeket okoz a moszkvai csapatoknak.

Az orosz katonai bloggerek és független csatornák által megosztott videó hitelességét a CNN is megerősítette.

Az oroszok erősítést küldtek a frontvonalra

Több online forrás is beszámolt az Ukrajna által végrehajtott támadás mértékéről és annak földrajzi elhelyezkedéséről. A fehérorosz Szilovik és az Arhangel Szpecnaza (A Szpecnaza arkangyalai) Telegram-csatornák heves harcokról számoltak be Korenevo környékén, egy Szudzsa melletti városban, amely az ukrán hadműveletek egyik első célpontja volt. A Dnevnyik Deszantnyika csatorna arról írt, hogy összecsapások zajlanak Malaja Loknya falu közelében, valamint Cserkaszkoje Porecsnoje és Ruszkoje Porecsnoje között is.

A Rybar Force – az egyik legismertebb orosz katonai blog – pénteken összefoglalót tett közzé, amelyben azt írta:

az orosz erősítések megérkezésével a frontvonalak „némileg stabilizálódtak”.

A blog idézte Vtoroje Knyazsino település lakosait Szudzsa külterületén, akik arról számoltak be, hogy ukrán gyalogság vonult be a falujukba.

Oroszország azonban nem Kurszkban vágott vissza. Pénteken az oroszok egy bevásárlóközpontot támadtak meg Kosztyantinyivkában, a Donyecki területen, ahol legalább 14 ember meghalt és 43 megsebesült.

Megszólalt az ukrán elnök: Ukrajna új stratégiát választott

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette: mentőakció zajlik a romok alatt rekedt emberek kiszabadítására, és közölte:

Oroszországot felelősségre fogják vonni ezért a terr0rért,

és mindent megtesznek, hogy a világ továbbra is Ukrajna mellett álljon.

A CNN közlése szerint bár ukránbarát csoportok korábban is hajtottak végre támadásokat Oroszország területén, és Ukrajna már több légicsapást is mért Belgorod ellen, ez az első alkalom, hogy ukrán reguláris és különleges műveleti egységek orosz földre léptek.

Az amerikai és ukrán tisztviselők szerint az akció célja részben az, hogy az orosz erőket elvonják a keleti front más részeiről, részben pedig az, hogy megtörjék őket. Az amerikai tisztviselők úgy vélik: Ukrajna nem tervezi hosszú távon megtartani az elfoglalt orosz területeket.

Kurszk lakosai csütörtökön a Telegramon arról számoltak be, hogy rendívül kemény harcok zajlanak, és „segítségért” fordultak Vlagyimir Putyinhoz. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma pénteken további 80 fős mentőcsapatot küldött Kurszkba, hogy a lakosságot evakuálják.

Oroszországot legitim célpontnak tekintik

Zelenszkij pénteken köszönetet mondott az ukrán katonáknak az elmúlt három napban elért sikerekért. Egy ukrán forrás szerint a pénteki támadás során az ukrán hadsereg és a különleges műveleti erők együttesen csapást mértek Lipeck régió egyik repülőterére, megsemmisítve egy lőszerraktárt és több katonai járművet.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója méltatta a nyugati reakciókat, mondván, a legtöbb ország csendben támogatja az ukrán támadásokat. Podoljak hangsúlyozta,

a nemzetközi közösség jelentős része úgy tekint Oroszországra, mint legitim célpontra.

Peter Stanno, az Európai Unió külügyi szóvivője és Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője is kiállt Ukrajna mellett, közölve, hogy az országnak joga van megvédeni magát, beleértve a támadások végrehajtását is. Marcus Faber, a német parlament védelmi bizottságának vezetője legitimnek nevezte az ukrán offenzívát Kurszk térségében, és kijelentette, hogy az ilyen akciók katonai szempontból is értelmesek.

Kurszk stratégiai jelentősége

Ukrajna kedden indított nagyszabású katonai hadműveletet Kurszk területén, amely azonnali védelmi intézkedéseket követelt meg Oroszországtól. Alekszej Szmirnov, Kurszk kormányzója elmondta: ezreket evakuáltak, és megerősítették az egészségügyi intézményeket.

Az információk szerint eddig már több mint 76 ezer orosz hagyta el az otthonát Kurszkban az ukrán támadás következtében.

A terület különösen fontos, mivel itt található az egyetlen gázátadó állomás, amelyen keresztül Európába áramlik a gáz. Az ukrán erők szerdára

átvették az irányítást az állomás felett, amely további nyomásgyakorlást biztosít Ukrajnának.

Ugyan Oroszország azt állította, hogy „megállította” az ukrán behatolást, a harcok továbbra is folytatódtak. Mick Ryan, az ukrajnai háború elemzője szerint az ukrán hadsereg tapasztalt egységeket vetett be, amelyek már most jelentős eredményeket értek el.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön videóbeszélgetést folytatott Szmirnovval, a Kurszki terület kormányzójával, és bátorságot követelt tőle a helyzet kezeléséhez.

A Kurszki terület közelében zajló ukrán offenzíva felveti annak lehetőségét, hogy az ukrán erők elérhetik és elfoglalhatják a kurszki atomerőművet, bár ukrán források szerint ez valószínűtlen.

A gyerekkórházakat lebombázó Putyinék igényelnék a jogvédő szervezetek segítségét

Az oroszok pénteken folytatták a mentési akciókat és a civilek evakuálását, miközben

nemzetközi jogvédő szervezeteket kértek fel, hogy ítéljék el az ukrán hadsereg támadását (?).

A jelentések szerint az ukrán hadsereg péntekre 520 négyzetkilométernyi területet foglalt el Oroszországban, és 27 orosz települést vont ellenőrzése alá.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek