Itt a bejelentés: Milliókkal segítik Orbánék a csőd szélére került színházakat, de valami nem stimmel

Orbánék a határon túli színházakat támogatják.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az idén is meghirdeti 50 millió forintos keretösszeggel a határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázatát.

A határon túli színházakat támogatják

A határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázat keretében az elmúlt két évben összesen 27 magyar színház és 10 táncegyüttes támogatása valósult meg – írták.

A 2024-es támogatás keretében a színházak önálló produkció létrehozására pályázhatnak. Valamint a színház szakmai működéséhez, minőségének fenntartásához és fejlesztéséhez szükséges technikai, szcenikai eszközök beszerzésére kaphatnak támogatást.

Míg a táncművészeti szervezetek a szakmai együttműködés és határon túli

magyar professzionális néptáncegyüttesek találkozójának támogatására nyújthatnak be pályázatot.

Az 50 millió forint keretösszegű támogatásra a Kárpát-medence területén, határon túli székhellyel rendelkező és határon túli működési területű professzionális magyar színházak és táncegyüttesek nyújthatnak be pályázatot.

A hazai színházakkal nem ilyen nagylelkű a kormány

Tavaly megírtuk, hogy módosítani kellett a szegedi költségvetést, miután a Szegedi Nemzeti Színház a 2023/24-es évadra

sokkal kevesebb támogatást kap az államtól, mint amennyit korábban megígért az Orbán-kormány.

Pataki András helyettes államtitkár lemondása után a színházi támogatások országosan csökkentek – a 30 milliárdos keretből 6 milliárd lett.

Nemcsak a színházaktól, de a színészektől is sajnálja a pénzt a kormány

Korábban megírtuk, hogy a népszerű színész, Galkó Balázs a Radnóti Színházportási állására jelentkezett, azonban pályázatát elutasították. A hírre a Radnóti igazgatója, Kováts Adél is reagált, aki elmondta: ugyan valóban nem vették fel a 74 éves színészt a pozícióra, de megpróbál neki valahogyan segíteni.

Beszámoltunk róla, hogy tavaly év végén több ismert nyugdíjas színművész is kitálalt: a járandóságukból jó, ha a rezsire futja. A múlt héten a Magdi anyusként ismert és szeretett Fodor Zsóka fakadt ki. Ha nem vállalna munkát, kis túlzással éhen halna. Pár hete Pásztor Erzsi mondott komoly kritikát Orbán Viktorékrendszeréről.

Arról is beszámoltunk, hogy Nagy Zsolt is kiakadt a színészek alacsony fizetése és megbecsültsége miatt.

„Zavar, hogy ez az ország, ez a város nem ismeri el a polgárait és az értelmiségét. És most nem én vagyok a lényeg:

legendás színészek dolgoznak színházakban megalázó bérekért.

Nincsenek a helyükön kezelve. De ugyanez igaz a pedagógusainkra is. Amikor látom, hogy a fővároshoz tartozó BKV több mint 700 ezer forintért keres buszsofőrt, akkor eszembe jut a saját fizetésem is”

– mondta Nagy Zsolt az nlc.hu-nak.

A színész elmondta, jobban él, mint egy élelmiszerbolt pénztárosa, de – fogalmazott –

„közben meg látom, hogyan tolódnak el az arányok. Harminc éve dolgozom ebben a szakmában, és most kellene a zeniten lennem.

Ennek ellenére tele vagyok egzisztenciális kérdésekkel”.

Úgy látja, ma már másként ítéli meg a színészeket a társadalom, mint mondta, a maiak már nem kapják meg azt a tiszteletet, amit a korábbiak, mint például Cserhalmi György.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek