Már vidéken is nyomják a vészcsengőt: Hatalmas pácban van a megszorítások miatt egy neves intézmény

Egyre elszomorítóbb a helyzetük.

Módosítani kellett a szegedi költségvetést, miután a Szegedi Nemzeti Színház a 2023/24-es évadra

sokkal kevesebb támogatást kap az államtól, mint amennyit korábban megígért az Orbán-kormány.

Pataki András helyettes államtitkár lemondása után a színházi támogatások országosan csökkentek – a 30 milliárdos keretből 6 milliárd lett.

Március közepén következett be a fordulat: az új megállapodás alapján a szegedi színház továbbra is 683 milliót remélhetett az államtól, így a település önkormányzata plusztámogatással igyekezett segíteni az intézménynek.

Barnák László, a színház főigazgatója a Telexnek elmondta: mindent megtesznek, de

nagyon nehéz takarékoskodni, hiszen az elmúlt években minden költségük nőtt.

A kellékek és jelmezek anyagárának növekedése mellett a rezsi is kihívást jelent az intézménynek, pedig minden lehetséges eszközt megragadtak a spórolásra – korlátozták a fűtést, sőt az irodákban gyakran takarókba bugyolálva ültek.

Egyelőre nem tudni, hogy a színháznak kell-e szünetet tartania a téli hónapokban energiatakarékosság céljából – ezt ugyanis meg kellett tenniük 2023. elején, így

19 milliós kieséssel indították az évet.

A főigazgató is értetlenül áll az előtt, hogy a kormány nem emelte az állami támogatást, hiszen az áremelkedések őket sem kímélik. Barnák úgy véli, jövőre sem számíthatnak nagyobb keretre, pedig a színház teljesítménye nem csökkenhet.

Emellett a színház körülbelül 300 állandó dolgozóját is megilleti a fizetésemelés, ám az inflációval egyre kevesebbet érnek a bérek – részletezte a főigazgató, aki szerint a kata adózás megszüntetése is a kiadások növeléséhez járult hozzá.

Megjegyezte: a színházat egymás után hagyják ott a munkatársak, az utóbbi pár hónapban 10 személy távozott. Mint mondta, olyanok is elhagyták a színházat, akik már évtizedek óta ott dolgoztak, de már nem volt elég a keresetük a kiadásaik fedezésére.

Tudomása szerint volt, aki Budapestre ment, de

olyan is akadt, aki éttermi felszolgálónak állt.

A színház továbbra is népszerű előadásokkal várja az érdeklődőket, bár új musicalt például már nem vesznek fel a repertoárra, hiszen a vendégművészek fogadása is többletkiadással jár.

Barnák hangsúlyozta:

„Hiba lenne a színházra úgy tekinteni, mint ami csak viszi a pénzt és elkölti a támogatásokat, hiszen közben más ágazatokban is olyan bevételeket hoz, amit a művészet vonzerején kívül semmi más nem tudna teljesíteni.”

Valódi Hírek