Videóval: Forróság uralkodik több magyar kórházban, de Pintér embere úgy tudja, nincs nagy baj

Megnézte a klímaberendezéseket Takács Péter államtitkár.

Takács Péter egészségügyi államtitkár ellátogatott az Országos Onkológiai Intézetbe, mert arra volt kíváncsi, hogy jól működnek-e a klímaberendezések – számolt be az RTL Híradó.

Takács Péter „nem tudott” arról, hogy gond van a kórházakban

A kórház igazgatója szerint a megnövekedett terhelés a legutóbbi hőhullámban is okozott fennakadást, ezért

át kellett tervezni a műtéti programot.

A híradó riportjából kiderült, hogy az intézetben pluszügyeletet kellett elrendelni, pedig ez Magyarország egyik „legjobban felszerelt” intézménye, ahol minden kórterem klimatizált.

„Eddig az óráig nem kaptam jelzést arról, hogy valahol nagyobb üzemzavar lenne, ami a betegellátást befolyásolná”

– mondta Takács Péter, miközben a budapesti Szent János Kórház ortopéd-traumatológiáján hetek óta nem működik a klíma. Takács arra kérte a kórház főigazgatóját, szervezze át az ellátást, amíg nem érkeznek meg a klíma javításához szükséges alkatrészek.

Nem véletlenül látogatott kórházakat az egészségügyi államtitkár

Beszámoltunk róla, hogy a Szent János Kórházban elromlott a klíma a műtőben, így el kellett halasztani az operációkat. Mindeközben egy műtétre váró beteg megosztotta, hogy az ortopéd-traumatológiai osztályon is elromlott a légkondicionáló.

Több mint 6 órányi várakozás után

„jött a nővér, hogy nem biztos, hogy lesz műtét, mert nem működik a klíma a műtőben, ahol már 31 fok feletti hőmérsékletet mértek”

– részletezte a történteket, megjegyezve, hogy a kórtermekben sem volt sokkal kellemesebb a levegő hőmérséklete. Az esti órákra kiderült, hogy a meghibásodott légkondicionáló nem javítható, az egész heti ütemtervet törölték, hazaküldték az érintett pácienst, aki

szeptemberre kapott új időpontot.

Harmadszor adták ki a vörös kódot a nyáron

Megírtuk, hogy a Belügyminisztérium a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzését és az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztását figyelembe véve augusztus 11., vasárnap nulla órától augusztus 16., péntek éjfélig az egész országra kiadta a vörös kódot.

A vasárnap óta tartó újabb hőség miatt

az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) folyamatosan figyeli az intézményeket.

Folyamatosan beszámolunk arról, hogy mikor, melyik kórházban romlott el a klímaberendezés. Mint megírtuk, idén nyáron már olyan kórház is akadt, amelyik kétségbeesésében a Facebookon kezdett gyűjtésbe, hogy új klímát szerezhessenek be.

Miután a sajtó az elromlott klímák miatti műtéti leállásoktól volt hangos,

az Orbán-kormány hirtelen 20 intézményben átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására.

Valódi Hírek