Befutott a váratlan pofon Orbánnak: A népszerű fideszes polgármester kiborult a kormányzat arcátlan döntésétől

Cser-Palkovics András szerint az Orbán-kormány veszélybe sodorta Paks működését.

Mint megírtuk, Orbán Viktor kormánya a helyi lakosokkal és az érintettekkel való egyeztetés nélkül vette el egy kormányrendelettel az atomerőművet és az abból származó adóbevételeket a paksiaktól. Így

az eddig stabil anyagi helyzetben lévő várost a teljes pénzügyi bizonytalanságba lökték Orbánék.

Orbánék gazdasági övezetté minősítették a paksi atomerőmű területét, hétmilliárdos adót vonnak el a várostól

Augusztus elsején jelent meg egy kormányrendelet, amely úgynevezett különleges gazdasági övezetté minősítette át a paksi atomerőmű területét, így – a Magyar Közlönyben foglaltak szerint – az erőmű Paks városától átkerül a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz. Az „intézkedéssel” szintén a vármegyéhez kerül az erőmű évi mintegy hétmilliárdos iparűzési adója.

A kormányzati rendelkezést nehéz nem összefüggésbe hozni azzal, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak ellenzéki polgármestert választottak meg. A Pakstól elvett adóbevételek 62,5 százalékát Tolna, 37,5 százalékát pedig Bács-Kiskun vármegye kapja meg a jövőben.

A fideszes polgármester szerint az Orbán-kormány veszélyezteti az alapvető szolgáltatásokat

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes (!) polgármestere úgy véli, a paksi iparűzési adó elvétele veszélyezteti az olyan alapvető szolgáltatásokat, mint például

  • a bölcsőde,
  • az óvoda
  • vagy a szociális intézmények működése.

Nem tud egyetérteni azzal, hogy forrásokat vonnak el az önkormányzattól

A kormánypárti politikus azt is megjegyezte:

az intézkedés közvetlenül a választások utánra való időzítése is rendkívül „szerencsétlen”.

„Semmilyen kormányzati intézkedéssel nem tudok egyetérteni,

mely szinte egyik napról a másikra, egy költségvetési év közben, előzetes egyeztetés, konzultáció nélkül, egyoldalúan von el forrásokat egy vagy több önkormányzattól”

– szögezte le az Indexnek Cser-Palkovics András.

„Ez egy település működőképességét teheti kockára”

Közölte: Fejér vármegye székhelyének költségvetése szerint a város teljes bevétele 35,5 milliárd forint, amelyből az iparűzési adó 26,8 milliárd forint. Amennyiben egy, a paksihoz hasonló 37 százalékos elvonás érintené a várost, úgy 13,1 milliárd tűnne el a kasszából. Egy ilyen esetben pedig Székesfehérvár már nem tudná fedezni az intézmények fenntartására szükséges 22,8 milliárd forintos kiadást.

„Ez egy település működőképességét teheti kockára.

Olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint például a bölcsőde, óvoda, szociális intézmények. Ezeket ugyanis ma már elsősorban nem az állami támogatásból, hanem az iparűzési adóból működtetik az önkormányzatok”

– mutatott rá a fideszes polgármester, aki kitért arra is, mit gondol róla, hogy a kormányzat éppen közvetlenül azután jelentette be az új különleges gazdasági övezet létrehozását, miután a Paksi Deák Ferenc Egyesület jelöltje, Heringes Anita győzni tudott az eddigi fideszes polgármester, Szabó Péter ellen.

„Az intézkedés időzítését is szerencsétlennek tartom,

hiszen arra alig pár héttel egy önkormányzati választást követően, és a polgárok által egy demokratikus választás keretében bizalmat kapó új testület megalakulása előtt kerül sor”

– fogalmazott Székesfehérvár kormánypárti polgármestere, hozzátéve, a helyi adó jóval több, mint egy egyszerű pénzügyi eszköz.

Cser-Palkovics András szerint a centralizált döntések csorbítják az önkormányzatok jogait

„Meggyőződésem szerint a helyi adó nemcsak gazdasági és helyi önkormányzati pénzügyi eszköz, hanem annak jogi, gazdasági és morális elismerése, hogy a lokális közösségnek joga van azon javak egy részét magánál tartani, felhasználásáról az önkormányzatiság alapján helyben dönteni, melyeket maga is termelt meg. Ezt az elvet – is –

alapjaiban csorbítja, ha hirtelen és centralizált döntésekkel változtatnak egy önkormányzat életén.

Ráadásul egy ipari centrum által megtermelt helyi adót ugyan át lehet csoportosítani, de az iparból eredő problémákat – közlekedési, környezetvédelmi – és a kockázatokat, esetleges veszélyeket nem. Azok az adott településen maradnak, az ott élőket érintik”

– emelte ki Cser-Palkovics András, aki azt is elárulta, már évek óta szorgalmazza, hogy a kormánnyal közösen megvitassák az önkormányzati feladatellátások és finanszírozások ügyét, amely – mondta – „már régóta megérett az átgondolásra és érdemi, szakmai reformra is”.

Kapcsolódó:

Betelt a pohár: Gigatüntetést szerveznek Pakson az Orbán-kormány botrányos terve ellen

Gyurcsány kiakadt a paksi kormánydöntésen: Szemét erkölcsű kormányunk van, rablóbanda

Kegyetlen bosszút állt az Orbán-kormány az embereken: Elveszik a várostól a Paksi Atomerőművet

Valódi Hírek