Kegyetlen bosszút állt az Orbán-kormány az embereken: Elveszik a várostól a Paksi Atomerőművet

Ez ám a demokrácia: Orbánék megbüntetik a paksiakat, amiért ellenzéki polgármestert választottak.

Különleges gazdasági övezetté nyilvánították a Paksi Atomerőmű területét

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben foglaltak szerint Orbán Viktor kormánya arról határozott, hogy úgynevezett különleges gazdasági övezetté nyilvánítja a Paksi Atomerőmű területét, amely ezzel Paks városától átkerül a Tolna Vármegyei Önkormányzathoz.

Az „intézkedéssel” szintén a vármegyéhez kerül az erőmű évi mintegy hatmilliárdos iparűzési adója. A Telex beszámolójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a döntést nehéz nem kapcsolatba hozni azzal, hogy a júniusi önkormányzati választáson a paksiak ellenzéki polgármester választottak meg. Vagyis ilyen Orbánék szerint a demokrácia:

jön a megtorlás, mert a város ellenzéki vezetőt választott.

Az ingatlanokról is döntöttek Orbánék

A kormányrendelet szerint Orbánék az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” kihirdetett „vészhelyzetre” hivatkozva jelöli ki Paks város területén a különleges gazdasági övezetet, majd azt is részletezték, hogy pontosan mely helyrajzi számú ingatlanok tartoznak majd az övezetbe. Mindezzel a „különleges gazdasági övezetbe” tartozó önkormányzati ingatlanokat

a Tolna Vármegyei Önkormányzat tulajdonába sorolják át.

A történetnek itt nincs vége: a paksi fejlesztés megvalósításához szükséges beruházást a kormány ezzel együtt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá IS nyilvánította. Így a paksi erőmű hatósági ügyei a jövőben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyeknek fognak minősülni.

A rendelet konkretizálja továbbá azt is, hogy a „különleges gazdasági övezet” helyi adóinak 62,5 százalékát Tolna vármegye, míg a 37,5 százalékát Bács-Kiskun vármegye kapja meg. Az adó 3 százalékát az önkormányzatok saját magukra, 17 százalékát saját fejlesztéseikre költhetik, a fennmaradó összegből pedig a környező településeket kell fejleszteni. Orbánék azt is meghatározták, hogy mi számít a beruházással „közvetlenebbül érintett településnek”. Ezzel kapcsolatban egy terjedelmes listát is közzétettek a Tolna és Bács-Kiskun megyei településekről.

A bukott fideszes polgármester már korábban is figyelmeztetett, hogy bosszút fognak állni az embereken „ha nem jól szavaznak”

A kormányzat már korábban belengette az intézkedést. Kalocsa fideszes polgármestere ugyanis már azután lobbizni kezdett az erőmű pénzéért, hogy Paks június 9-én az ellenzéki Heringes Ágnest választotta polgármesterré. Heringes már ekkor arról számolt be, hogy

a kampányban azzal fenyegették meg a paksiakat, hogy elveszik tőlük az erőművet, „ha nem jól szavaznak” (?!).

A friss Magyar Közlöny egyebek mellett egyébként arról is rendelkezik, hogy az Orbán-kormány az iváncsai ipari parkot is nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette. Itt található az SK akkumulátorgyára is, amelyet már korábban különleges gazdasági övezetté nyilvánítottak.

Kapcsolódó:

Jön a megtorlás: Kegyetlen csapással büntetik a Fideszt leváltó városokat Orbánék

Valódi Hírek