Betelt a pohár: Tömegesen adhatják be a felmondásukat a dunaújvárosi dolgozók (+videó)

Egyre nagyobb a baj Dunaújváros acélműve kapcsán.

Nem kapták meg a fizetést a volt Dunaferr dolgozói: Dunaújváros legnagyobb munkáltatója, a Liberty Steel nem fizetett, az embereknél betelt a pohár – írta meg hétfőn a duol.hu.

Dunaújvárosban a kemencék helyett az indulatok forrtak fel

Elfogyott a dolgozók türelme és a fizetése is. A kifizetetlen munkabérek miatt demonstráltak a dolgozók hétfő reggel 7 órakor a vasmű igazgatósági épülete előtt.

Rahul Yenurkar, a Liberty Dunaújváros társaságcsoport cégvezetője próbálta nyugtatni a dolgozókat. A vezető azt ígérte,hogy

a munkavállalóknak még hétfőn átutalják az elmaradt béreket.

Később már arról beszélt, hogy a fizetések átutalása több ütemben zajlik majd, ezzel azonban csak olajat öntött a tűzre. További ígéretek is elhangzottak import bugával és egyéb tervekkel kapcsolatban. Az egyik hozzászóló azt mondta:

már nem lesz, akinek ígéreteket tehetnek, a dolgozók felmondanak.

A demonstráció közel másfél óráig tartott, majd békésen véget ért. A vállalat vezetőinek távozása után a szakszervezet javaslatára abban egyeztek meg az emberek, hogy

ha hétfőn 14 óráig nem érkezik meg a fizetés, újra az igazgatóság elé vonulnak.

Komoly gondok vannak a vasműben

Augusztus elején érkezett a hír, miszerint a Liberty Steel kérésére

felfüggesztették a gőz- és melegvíz-szolgáltatást

a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére. Az egykori Dunaferr leányvállalatánál, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft.-nél augusztus 1-től szűnt meg a gőz- és melegvíz-szolgáltatás.

Egyre reménytelenebb a helyzet Dunaújváros üzemében: az acélmű az utolsókat rúgja

Egymás után jönnek a rossz hírek az egykori dunaújvárosi acélműből, egykori nevén az ISD Dunaferrből, ami jelenleg már indiai tulajdonosa után Liberty Steel acélgyárként ismert.

A Liberty nem mentette meg a Dunaújváros területén üzemelő acélmű működését

Beszámoltunk arról, hogy június 10-én, egy nappal a választások után a Liberty Dunaújváros, azaz a valaha volt Dunai Vasmű, a későbbi ISD Dunaferr helyén működő cégek tulajdonosa bejelentette: fokozatosan leállítja az utolsó két kokszolókemencét.

Egy hete a cég komoly munkaerő-korlátozást jelentett be. Ezzel a dolgozók elveszítették a műszakpótlékokat, állásidőre küldték őket, így

sokan kapnak érdemben alacsonyabb fizetéseket.

Úgy tűnik, a cég az alacsonyabb fizetéseket sem tudja előteremteni, így azt sem utalták át, ami a pótlékok lenyesése után járna.

Orbánék büszkén beszéltek az állítólagos sikerről, de ez hamis önfényezés volt

Az állam képviselői – a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Fábián Gergely és Nagy Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól Szijjártó Péter, valamint Orbán Viktor – nagyon büszkék voltak, amikor átjátszották a vasművet az indiaiaknak.

Hiszen a Dunaferrt korábban birtokló, zavaros, egymással öldöklő harcot vívó orosz és ukrán erők levonulása után találtak egy újabb reménysugarat.

2023-ban jött a hír, hogy az indiai hátterű Liberty Steel 20,9 milliárd forintért és 37 milliárd forint környezetvédelmi vállalásért megvette a céget. Így megmaradhatott a közel 3700 dolgozó állása.

Az indiai Liberty-csoport azonban

nem az üzemet mentette meg, csak a szén-dioxid-kvótákat akarta megszerezni.

Valódi Hírek