Nem csitul a vihar Pintér friss terve körül – tiltakozik a szakszervezet

Megszólalt a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Ahogy megírtuk, Pintér Sándor belügyminiszter egy meglepő, pedagógusok sorát érintő rendelet kiadására készül. Az a tervek szerint szeptember 1-jétől lépne életbe és minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában dolgozó pedagógusra vonatkozna.

Az érintetteknek távoktatásban kell felkészülniük a Nemzeti Alaptantervből, valamint Óvodai nevelés országos alapprogramjából kell megújítaniuk ismereteiket, vizsgát tenniük (NAT-vizsga). A rendelet egyben korlátozná a mobiltelefon-használatukat is.

Kapcsolódó: Valami készül? Pintérék levizsgáztatnák a pedagógusokat

Nyilatkozott a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter az ATV megkeresésére elmondta, hogy

„ami le van írva a rendelet-tervezetben, az teljesen természetes”.

Az, hogy a pedagógus nem használhatja magáncélra a tanítás során a mobilját. Ő maga például be sem visz a tanterembe a mobiltelefonját idézték a szavait. A kötelező NAT-vizsgáról szólva elmondta:

„a pedagógusok természetesen ismerik a követelményeket”.

A Belügyminisztérium írásos anyagát arról, hogy miért is van szükség a vizsgára, szavaiból kivehetően később kapták meg, mint ahogy azt a sajtóban olvasni lehetett.

„A NAT ismerete, a kerettantervek szaktárgyi ismerete megkérdőjelezhetetlen”

– mondta az NPK elnöke. Megjegyezte, tudja, hogy ezzel a mondatával indulatokat vált ki, ám attól nem tart, hogy önmagában az intézkedés, a kötelező NAT-vizsga hatására pedagógusok sora hagyja majd el a pályát.

Megszólalt a Pintér-féle belügy is

„Az óvodapedagógus vagy tanító, tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak jelentős mennyiségű, de jól körülhatárolható tartalomszabályozókról naprakész ismerettel kell rendelkezniük, melyek alapvetően határozzák meg munkájukat.

Az óvodapedagógusoknak az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos, a tanító, tanár munkakörben foglalkoztatottaknak a Nemzeti alaptantervvel (…) kapcsolódó ismereteik folyamatos megújítása (…) kulcsfontosságú a magas színvonalú köznevelési feladatellátás biztosításához”

magyarázták a javaslat szükségességét.

Hozzátették, hogy mivel több továbbképzés csak választható, ezért csupán így érhető el egy „átfogó, minden pedagógust elérő képzés”. Több pedagógus ugyanis vagy friss tudása okán, vagy azért, mert már elvégezte a 120 órányi továbbképzést, lényegében mentesülne a továbbképzések általános kötelezettsége alól – ismertették.

A tárca a válaszában arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzés sikeres elvégzését be fogják számítani a már működő teljesítményértékelési rendszerbe. Mivel a javaslat egyértelműen több terhet jelent a pedagógusok számára az eddiginél, joggal merült fel a kérdés, hogy nem fogja-e több szakember elhagyni a pályát emiatt.

A PDSZ tiltakozik Pintér pedagógusok sorát érintő terve ellen

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Pintérék újabb tervezete ellen. Mint írták, a minőség ettől nem javul majd, ráadásul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nincs semmilyen akkreditált tanárképzési programja, így aggályos, hogy bármilyen pedagógusképzésben közreműködjenek.

Hangsúlyozzák, hogy a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata a szakmai szervezetek bevonásával ugyanakkor nagyon is szükséges lenne.

„A PDSZ tehát követeli a kötelező képzésre és a mobiltelefonhasználat-korlátozásra vonatkozó rendelettervezet elvetését”

– fogalmaztak.

Kapcsolódó:

Kicsapta a biztosítékot a belügy legújabb húzása: Megszólaltak Pintérék a nagy port kavaró tervükről

Valódi Hírek