Valami készül? Pintérék levizsgáztatnák a pedagógusokat

Pintér a pedagógusok életét nehezítené ismét.

Pintér Sándor belügyminiszter egy meglepő rendelet kiadására készül, augusztus 13-ig lehet véleményezni azt. A rendelet a tervek szerint szeptember 1-jétől lépne életbe. Minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában dolgozó pedagógusra vonatkozna, egyben

korlátozná a mobiltelefon-használatukat

– derült ki a tervezetből.

A belügyminiszter tanulni, majd vizsgázni küldi a pedagógusokat

Az Oktatási Hivatal és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésében valósulhat meg egy képzés. Ennek keretében előírják, hogy

„a pedagógus a nevelő-oktató munka során alkalmazott tartalomszabályozókkal összefüggő ismereteit képzés keretében megújítsa, valamint a képzés teljesítésekor, (…) az ismeretek elsajátítását követően (…) a megfelelő ismeretekről számot adjon”.

Ha a pedagógusnak több szakképzettsége van, akkor az igazgató fogja – a tanár véleményét kikérve – megjelölni, hogy melyik szakképzettséget kell figyelembe venni.

A tárcavezető távoktatást akar

Tízórás képzést kell majd teljesíteniük a pedagógusoknak, azt távoktatás keretében végezhetik el. A kapcsolódó vizsgát 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. közöttre tervezik. Az érintetteknek 20 kérdésből 15-re kell helyesen válaszolniuk a képzés sikeres teljesítéséhez. A számonkérés kétszer ismételhető a megjelölt időszakon belül. A sikeres teljesítésről tanúsítványt fognak kapni, amit a munkáltató számára be kell mutassanak.

Korlátozzák a mobiltelefon használatát

A pedagógus az órákon és egyéb foglalkozásokon csak és kizárólag

a nevelés-oktatással összefüggő célokra használhat majd mobiltelefont

vagy más infokommunikációs eszközt.

Ettől a szabályozástól csak 3 esetben térhetnek el:

  • ha az intézményen kívül szervezett pedagógiai programon vesznek részt,
  • ha a cél „a pedagógus vagy más életét, testi épségét vagy vagyonát közvetlenül fenyegető és más módon el nem hárítható veszély elhárítása”
  • vagy ha „szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésének elhárítása vagy elkövetése miatti segítségkérés érdekében szükséges” a készülék használata

– írták a rendelet-tervezetben.

Van gond az iskolákban

Ahogy megírtuk, nyár elején azonnal beindult a munkaerő-keresés, akkora a pedagógushiány, hogy a tanévzárást követően eddig mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok.

Nem látszik az alagút vége, Pintérék taccsra vágták az oktatást

Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése a Monori Tankerületi Központnak van (247 fő), őket a Tatabányai (153 ), a Győri (132 fő) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131 ) követi.

A tanévzárást követően eddig közel 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok.

Leginkább tanárokat, tanítókat keresnek. A közszféra álláskereső oldalán, a Közszolgállás portálon 1903 hirdetés lehetett találni a „tanár” szóra. 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra rákeresve.

Az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg. Az utolsó tanítási nap idén június 21-én volt,

az aktív álláshirdetések száma a fenti kulcsszavak alapján azóta több mint ezerrel emelkedett.

Valódi Hírek