Kicsapta a biztosítékot a belügy legújabb húzása: Megszólaltak Pintérék a nagy port kavaró tervükről

Pintér Sándor pedagógusok sorának nehezítené ismét az életét.

Ahogy megírtuk, Pintér Sándor belügyminiszter egy meglepő, pedagógusok sorát érintő rendelet kiadására készül. Az a tervek szerint szeptember 1-jétől lépne életbe és minden óvodában, általános iskolában, gimnáziumban, szakgimnáziumban, szakiskolában vagy készségfejlesztő iskolában dolgozó pedagógusra vonatkozna.

Az érintetteknek távoktatásban kell felkészülniük, a Nemzeti Alaptantervből, valamint Óvodai nevelés országos alapprogramjából kell megújítaniuk ismereteiket, vizsgát tenniük. A rendelet egyben

korlátozná a mobiltelefon-használatukat is

– derült ki a tervezetből.

Kapcsolódó: Valami készül? Pintérék levizsgáztatnák a pedagógusokat

Megszólalt a Belügyminisztérium

„Az óvodapedagógus vagy tanító, tanár munkakörben foglalkoztatott pedagógusoknak jelentős mennyiségű, de jól körülhatárolható tartalomszabályozókról naprakész ismerettel kell rendelkezniük, melyek alapvetően határozzák meg munkájukat.

Az óvodapedagógusoknak az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos, a tanító, tanár munkakörben foglalkoztatottaknak a Nemzeti alaptantervvel, és az azon alapuló, szakképzettségükhöz kapcsolódó kerettantervekkel, alapprogramokkal, irányelvekkel összefüggő ismereteik folyamatos megújítása, valamint annak biztosítása, hogy a nevelő-oktató munkájuk során a központilag meghatározott tartalomszabályozók mentén végezzék hivatásukat, kulcsfontosságú a magas színvonalú köznevelési feladatellátás biztosításához”

– magyarázták a javaslat szükségességét a Szakmaverzum megkeresésére válaszolva.

Hozzátették, hogy mivel több továbbképzés csak választható, ezért csupán így érhető el egy „-„átfogó, minden pedagógust elérő képzés”. Több pedagógus ugyanis vagy friss tudása okán, vagy azért, mert már elvégezte a 120 órányi továbbképzést, lényegében mentesülne a továbbképzések általános kötelezettsége alól – írták.

Beszámítják majd

A tárca a válaszában arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzés sikeres elvégzését be fogják számítani a már működő teljesítményértékelési rendszerbe. Mivel a javaslat egyértelműen több terhet jelent a pedagógusok számára az eddiginél, joggal merül fel a kérdés, hogy nem fogja-e több szakember elhagyni a pályát emiatt.

„2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén 32,2 százalékkal nőtt a pedagógusok bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. A pedagógiai szakokra az idén csaknem 13 ezer hallgatót vettek fel, kétszer annyit, mint 2022-ben. Akit ezek a tények nem győznek meg, nem lehet semmivel meggyőzni”

– válaszolta a belügy az Index erre irányuló kérdésére.

A PDSZ tiltakozik Pintér pedagógusok sorát érintő terve ellen

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Pintérék újabb tervezete ellen. Mint írták, a minőség ettől nem javul majd, ráadásul a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek nincs semmilyen akkreditált tanárképzési programja, így aggályos, hogy bármilyen pedagógusképzésben közreműködjenek.

Hangsúlyozzák, hogy a Nemzeti Alaptanterv felülvizsgálata a szakmai szervezetek bevonásával ugyanakkor nagyon is szükséges lenne.

„A rendelettervezet következtében tehát:

  • a pedagógusok terhei tovább növekednek,
  • a képzés elvégzésére és teljesítésére fordított időt a gyerekekkel való foglalkozásokra szánt időkeretből veszik el, vagyis ezáltal csökkenhet a foglalkozások minősége a felkészülési időkeret csökkenésének következtében,
  • a képzésnek a Teljesítményértékelési rendszerrel való összekapcsolása pedig az így megkapott teljesítményértékelési eredményeket még irrelevánsabbá teszi”

– áll a közleményükben.

„A PDSZ tehát követeli a kötelező képzésre és a mobiltelefonhasználat-korlátozásra vonatkozó rendelettervezet elvetését”

– fogalmaztak.

Már így is kritikus a helyzet

Ahogy megírtuk, nyár elején azonnal beindult a munkaerő-keresés. Akkora a pedagógushiány, hogy a tanévzárást követően eddig mintegy 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok. Országosan a legtöbb aktív álláshirdetése a Monori Tankerületi Központnak van (247 fő), őket a Tatabányai (153 ), a Győri (132 fő) és a Székesfehérvári Tankerületi Központ (131 ) követi.

A tanévzárást követően eddig közel 3600 álláshirdetést tettek közzé a tankerületi központok.

Leginkább tanárokat, tanítókat keresnek. A közszféra álláskereső oldalán, a Közszolgállás portálon 1903 hirdetés lehetett találni a „tanár” szóra. 1516 hirdetést a „pedagógus” szóra és 728 hirdetést a „tanító” szóra rákeresve.

Az álláshelyek nagy többségét tankerületi intézményekben hirdették meg. Az utolsó tanítási nap idén június 21-én volt,

az aktív álláshirdetések száma a fenti kulcsszavak alapján azóta több mint ezerrel emelkedett.

Valódi Hírek