Ez Orbán Magyarországa: Stadionra van pénz, de több ezer embernek nincs vize a környéken

Szenvednek a vízkorlátozástól, de az Orbán-kormány nem segít.

A kormány nem adott pénzt az önkormányzatnak, így nincs keret kútfúrásra, pedig több mint négyezer embert érint a vízkorlátozás.

Nincs víz, ám pénz sincs kútfúrásra

A hajdú-bihari Esztáron és Pocsajon hetek óta vízkorlátozás van érvényben. A több mint négyezer embert érintő probléma régóta ismert, de a kormány eddig nem adott pénzt a helyzet megoldására. Esztár polgármestere most a lakosság segítségével próbál lobbizni az új kutak fúrását lehetővé tévő támogatásokért, mert

az önkormányzatnak próbafúrásra sincs pénze.

A Debreceni Vízmű Zrt. július 12-én egy hirdetményben figyelmeztette Pocsaj és Esztár község lakóit. Mint írták: a kánikula miatt megnövekedett ivóvízhasználat következtében időszakosan nyomásesés és

átmeneti vízhiány tapasztalható reggel 6 és este 22 óra között.

A vízellátó rendszer nem tudja a megnövekedett igényeket kiszolgálni

A közleményből kiderült, hogy a két település vízellátó rendszerének kapacitása nem alkalmas a drasztikusan megnövekedett vízigény tartós és megfelelő nyomással történő kielégítésére.

A vízmű jelenleg is érvényben lévő rendelkezése szerint 6 és 22 óra között tilos a közparkok és házi kertek tömlős locsolása. A járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése, az autók slaggal való mosása és az úszómedencék feltöltése.

Szükségesként jelölték meg továbbá a magán- és közstrandok, fürdők, wellness-szállodák medencevízcseréjének átütemezését. Valamint

felfüggesztették a tűzcsapról engedélyezett ipari vízvételezést és a mezőgazdasági felhasználást.

„A víziközmű-rendszer fejlesztési igényeire nézve javaslatainkat a korábbi időszakban megtettük. Annak megvalósításához az önkormányzattal együttműködve minden közreműködést a rendelkezésünkre álló jogszabályi, üzemeltetői keretek között megadunk!”

– írták.

Arzén már nincs a vízben, de a minőség rossz

Szécsi Tamás független esztári polgármester a portálnak elmondta:

nemcsak a víz mennyiségével, de a minőségével is vannak problémák.

Ezért két olyan új kútra lenne szükség, amelyek egy másik vízadó bázison létesülnének. Az új fejlesztésekhez a vízmű szakmai programot készített. A polgármester felidézte: 2005 után egy arzénmentesítésre épülő ivóvízminőség-javító programot hajtottak végre az Észak-Alföld három megyéjében, 42 településen, köztük Pocsajon és Esztáron.

Ekkor sikerült a vizet megtisztítani az arzéntól, a szerves vegyületek szintje azonban magas lett.

A polgármester úgy sejti, hogy az ivóvizet akkoriban szolgáltató, azóta megszűnt Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. nem adott megfelelő szakmai segítséget az önkormányzatoknak.

A falu focicsapatának lelátójára Orbánék egy szó nélkül adtak pénzt

Májusban beszámoltunk arról, hogy bruttó 172,5 millió forintból épül lelátó a Hajdú-Bihar megyei Esztáron. Az indoklás egyszerű: a helyi futball sikeressége a község lakóinak egészét lelkesíti, ám egyre elviselhetetlenebb volt a szükséges létesítmények hiánya.

A Blondy FC mellesleg jelentős taotámogatást tudhat magáénak (amikor a cégek a társasági adójuk egy részét felajánlják bizonyos célokra, például csapatsportok támogatására). A 2004-ben alakult csapat most nem csupán egy 76 ülőhelyes lelátót, hanem egy játékosok számára építendő és egy bírói öltözőt is kap.

A kivitelező a debreceni Régió Terv Kft.

Egy gyors kalkuláció után szembesülhetünk a valósággal, miszerint

a beruházás székenként több mint bruttó 2 millió forintra rúg.

(debreciner.hu)

Valódi Hírek