Kiadták a figyelmeztetést: Több településen vízkorlátozást rendeltek el a szolgáltatók

Súlyos vízhiány fenyeget.

A „rezsicsökkentésnek” csúfolt hatósági árszabályozás következményeként egy liter palackos ásványvíz áráért kénytelen 1000 liter ivóvizet szolgáltatni a vízművek. Az energiaár drasztikus emelkedése pedig olyan veszteségeket okozott a társaságoknak, amelyek súlyos kompromisszumokra kényszerítik őket – írta az index.hu.

A portál emlékeztetett, hogy Érden – Budapest legnagyobb agglomerációs településén –, a közelmúltban jelentette be a polgármester, hogy az Érd és Térsége Víziközmű Kft. kérésének megfelelően

a nyári hónapokra kénytelen vízkorlátozást elrendelni,

ugyanis a szolgáltató a reggeli és esti napszakokban elérte kapacitása felső határát.

Ugyanezt a döntést volt kénytelen meghozni

  • Diósd,
  • Tárnok,
  • Törökbálint,
  • Sóskút
  • és Pusztazámor polgármestere is hangsúlyozva: reggel 5 és 9 óra között, valamint este 18 és 23 óra között

tilos a locsolási és medencefeltöltési célú vízhasználat az ivóvízhálózatról.

Hasonló intézkedés bevezetéséről döntött a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) is azt kérve, hogy a felhasználók törekedjenek az észszerű vízfogyasztásra:

  • korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl. medencetöltés), annak érdekében, hogy mindenki ivóvízhez juthasson,
  • mellőzzék a locsolást, továbbá a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.
  • Az önkormányzatok pedig szüneteltessék a közterületi (pl. tűzcsapokról történő) locsolási célú vízvételezést.

Mint írták, a DMRV Zrt. szolgáltatási területéhez Tahitótfalutól Nagykovácsiig összesen tizenhárom település tartozik, az érdihez hat. Mára világosan látszik, hogy Budapest budai oldali agglomerációjában a víziközmű-szolgáltatók

nem képesek megfelelő nyomás mellett minden településrészen a teljes körű, stabil vízszolgáltatásra.

A Fővárosi Vízművek esetében, – amely Budapest mellett további tizenkét agglomerációs települést szolgál ki – maga a főpolgármester hívta fel a figyelmet arra, hogy egyre nagyobb bajban vannak a szolgáltatók az egyre bővülő igények miatt.

Tavaly megírtuk, hogy Solymáron vízhiány alakult ki, amelyet Menczer Tamás államtitkár katasztrófahelyzetnek minősített. Ekkor tíz Pest megyei településre adtak ki figyelmeztetést vízhiány miatt.

Az üggyel kapcsolatban egyébként a kormány képviselői is elismerték: a magyar vízvezeték-hálózat tönkrement, a víz pedig elfolyik a korszerűtlen vezetékekből – ugyanakkor ezzel azóta sem kezdtek semmit.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter volt, aki az egyik kormányinfó alkalmával azt közölte: olyan rossz állapotban van a hálózat, hogy abból a víz jelentős része „elvész”.

„Olyan rossz állapotban vannak a vezetékek, hogy a víz 60 százaléka is elfolyik”

– mondta akkor szó szerint a miniszter.

Valódi Hírek