Schadl György a börtönbüntetése alatt is százmilliókat keres: A kormány izzadtságszagú magyarázkodásba kezdett

Van mit a tejbe aprítania a korrupciós botrányba keveredett Schadl Györgynek.

„Hogyan kereshet Schadl György börtönben ülve 189 millió forintot?”

– vetette fel Vadai Ágnes az igazságügyi miniszternek küldött írásbeli kérdésében. Tuzson Bence helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt a DK politikusának kérdésére.

Hihetetlen, mit válaszolt az igazságügyi tárca

Közölték, hogy

„bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Vht.) 230. §-a szerint, a végrehajtási szervezet feletti általános felügyeletet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (a továbbiakban: Hatóság) látja el.

A Hatóság felügyeli a végrehajtókkal, végrehajtó-helyettesekkel és végrehajtójelöltekkel
kapcsolatos panaszügyek intézését, a bíróság hatáskörébe tartozó ügyek kivételével. Az önálló
bírósági végrehajtó eljárásának törvényességével kapcsolatban a végrehajtó székhelye szerinti
törvényszék elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezhet, és a végrehajtó tevékenységének vizsgálatát kezdeményezheti.

A Hatóság elnöke tájékoztatást nyújt a sajtó, a rádió és a televízió részére a végrehajtási ügyekről és a Kar ügyeiről, elrendelheti a végrehajtó összeférhetetlenségének ellenőrzését.

Figyelemmel arra is, hogy a büntetőjogi felelősség kérdésében a bíróság dönt, tájékoztatom, hogy

az Igazságügyi Minisztérium folyamatban lévő bírósági eljárásokról nem nyilvánít véleményt”.

Az évtized korrupciós botránya sem akadályozza őket

Így is hatalmas pénzeket keresnek.

A 24.hu írt nemrég arról, hogy Schadl letartóztatása két éve alatt összesen 189 millió forintot keresett az érdekeltségébe tartozó, állami feladatot ellátó végrehajtói irodákkal.

Az ügy azért is különösen felháborító, mert a börtönbüntetés kiszabásának kérelme mellett az ügyészség 200 milliós pénzbírságot is javasolt Schadl Györggyel szemben. Ezt az összeget tehát az elmúlt években lényegében meg is kereste.

Bár a botrány kirobbanása után felfüggesztették Schadlt és feleségét is, mégis működhetnek a tulajdonukban lévő irodák és termelhetik a pénzt. A végrehajtók volt elnöke és felesége ugyanis az irodák 10 százalékos tulajdonrészét átadták más végrehajtóknak, azok így működhetnek tovább, a bevétel 90 százalékát a házaspár zsebében hagyva.

„az összeg az elmúlt két évben meghaladta a 425 millió forintot”

– írta a portál.

Kaptak ehhez egy „kis segítséget”

Ez trükk nem működhetett volna, ha Schadl számára Takács Katalin, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatalvezetője nem engedélyezte volna a cégátalakítást, vagyis azt, hogy az irodáját a 10 százalékos tulajdonrész megszerzésével egy másik végrehajtó működtesse tovább – írta a lap.

Kapcsolódó: Kibukott a súlyos hír: Itt a Schadl–ügy eddigi legbotrányosabb mozzanata

Így indult

Megírtuk, hogy Schadl és felesége 2021. november 5-én a ferihegyi repülőtér felé tartottak, amikor készenléti rendőrök közvetlenül a repülőtér prémium parkolójához vezető úton félreállították őket.

Schadlt és sofőrjét azonnal megbilincselték, előállításukat elrendelték. A rendőrök attól tartottak, hogy a végrehajtó házaspár azért utazott volna Dubajba, mert Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Arab Emírségekkel.

A letartóztatás előtt már egy hónapig lehallgatták Schadlt és sofőrjét, a nyomozók már tudták, hogy Rehák Róberttel és Völner Pál államtitkárral korrupciós hálózatot alakítottak ki a végrehajtói karban.

Az ügy azóta is tart és egyre több részlet derül ki a szövevényes korrupciós botrányról.

Valódi Hírek