Nagyon gyanús jel került elő a Schadl–Völner-ügyben: Habzik a szája Rogán kabinetfőnökének

A titkosszolgálati gigabirodalom vezetőjének jobbkeze a kormányzati gépezet egyik sötét lova.

A kormányzat talán legfontosabb minisztériumának kevésbé ismert, ám annál befolyásosabb alakja Nagy Ádám, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnöke. Ugyan Nagy nem tartozik a politikai frontemberek közé, a szervező- és háttérmunkában nagyon aktív. A férfi rögtön haragos lesz, ha valaki a nyilvánosságnak bemutatja, mi zajlik a színfalak mögött. Ez hatványozottan érvényes a Schadl-ügyre.

Ezúttal a politikai gépezet a 24.hu-t vette célba.

Három eljárást is indítottak a lap ellen, amiért szerintük megmutatták Nagy Ádám otthonát

Két évig tartott az eljárás, amit Rogán Antal kabinetfőnöke kezdeményezett a 24.hu munkatársaival szemben, mert szerinte az egyik cikkükből azonosíthatóvá vált Nagy Ádám lakhelye. De miért lett ideges a kabinetfőnök?

Mert a Schadl-ügy nyomozati iratai alapján kiderült, hogy

erre a címre vitt Nagy Ádámnak, Rogán kabinetfőnökének egy autót a végrehajtói kar elnökének bizalmasa.

Amikor fény derült az összefüggésre, a beismerés helyett visszatámadtak.

Kovátsits László ügyvéd, az örök NER-aduász azonnal cselekedett

2022 áprilisában Nagy Ádám képviseletében Kovátsits László ügyvéd feljelentést tett a lap ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál. Személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítják, és ebben az ügyben azóta meg is indították a nyomozást.

Kovátsits – aki korábban Rogánt és az egykor általa vezetett belvárosi önkormányzatot is képviselte – kezdeményezésére a nyomozóiroda már az ügy kezdetén úgy határozott, hogy

véglegesen törölni kell az ingatlanról készült képeket a cikkből.

A 24.hu ezt meg is tette, holott nem is jelölték meg az ingatlan címét, csupán a városrészt, a XII. kerületi Mártonhegyet, ahol az található. Pikáns részlet továbbá, hogy a lap nem állította, az ingatlan a kabinetfőnök lakóhelye lenne, azt

saját maga a feljelentéssel ismerte be.

A rendőrség egy évvel később arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény, a fotók addigra már törölve lettek.

Legalább kiderült a megszüntető határozatból, miket kifogásolt Rogán Antal kabinetfőnöke

Rogán embere arra hivatkozott, hogy

  • otthonánál „országgyűlési képviselők, valamint a Partizán munkatársai jelentek meg, akik az ingatlanba becsengettek, (…) kérdésekkel kívánták zaklatni, eközben a feljelentő engedélye nélkül kép- és hangfelvételeket készítettek.” Elmondása szerint a fentiek okán sem ő, sem pedig a családtagjai nem tudták élni a megszokott hétköznapi életüket. (…) Családjával a korábbi nyugodt, »hétköznapi emberként« élt életük (…) megváltozott, mivel lakókörnyezetükben »ismertté« vált személye.
  • Elismerte, hogy a lakóhelyénél megjelentek nem tanúsítottak erőszakos magatartást, de „egy hasonló esemény kapcsán régebben őt és más személyeket ért jogsérelem” miatt szerzett „negatív tapasztalat alapján ennek esetleges bekövetkeztétől reális félelme alakult ki”.

– írta a lap.

A rendőrség megállapította, hogy a portál nem hibázott, írásuk oknyomozó cikk volt. Ugyanígy a Nagy által kezdeményezett NAIH eljárást és a szabálysértési eljárást is megszüntették a lap ellen. Tehát 3:0 arányban a 24.hu-nak adott igazat a rendőrség.

Rogán kabinetfőnöke apja is a látókörbe került

A lap helyesen gondolta, hogy a Rogán Antal árnyékában kinövő milliárdos ingatlanvagyon közérdeklődésre tart számot. A cikk feltárta, hogy Nagy Ádám édesapja, Nagy András – aki korábban kisebb, ház körüli munkákat végzett a Rogán családnak, és 2020 tavasza óta a propagandaminiszter otthonának tulajdonosa – egy

háromszintes, úszómedencés mártonhegyi házat is birtokol az egyik kft.-jével.

Nagy Andrással kapcsolatban tisztázatlan, milyen forrásból vehette meg a Rogánék lakhelyéül szolgáló Csalán úti házat, amelyet később egy 3 gigalakásból álló társasházzá alakítottak. A lap megemlíti, hogy Rogán egyik friss interjújából kiderült, a miniszter továbbra is Nagy Andrástól bérli otthonát. Szerinte természetes, hogy a válása után egy ismerőstől kért segítséget a lakhatása ügyében. A mérlegadatok szerint a Nagy András nevén lévő cégek profitjából nem tellett volna a milliárdos értékű lakóházra.

Aztán a lap kiderítette, hogy Nagy András egyik cége, a Brassolis Ingatlanhasznosító Kft. megvásárolt egy XII. kerületi telket, amelyre egy luxuskategóriás családi házat építettek fel. Amikor megkérdezték, hogy fia, Nagy Ádám használja-e az ingatlant, nem voltak hajlandóak válaszolni.

Nagy Ádám és Schadl György bizalmas kapcsolatban lehetett

A lap által megismert dokumentumokban a nyomozók részletezik az ügy negyedrendű vádlottjának, M. V.-nek a naplóbejegyzéseit és a telefonján elmentett szöveges üzeneteket. A férfi Schadl sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. A telefonjáról lementett

bizonyítékok szerint Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte,

naplóbejegyzései szerint feladatai közé tartozott a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása és a pénzváltás is. És itt felbukkannak a Nagy Ádám és Nagy András nevek is.

2021. április 23.: A délután 4 órára időzített bejegyzés szerint a férfinak Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót.

A bejegyzés alapján egyértelmű, hogy Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó,

a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell: azt a mártonhegyi luxusingatlant, amiről a 24.hu írt mint Nagy András ingatlanportfóliójának újabb darabjáról. Nagy Ádám éppen a lap ellen indított jogi eljárásokban nyilatkozott úgy, hogy az az ő lakóhelye.

Gyanúsak a jelek

Az a naplóbejegyzésből nem derült ki, hogy a végrehajtó-maffia volt vezérének bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak. A kérdésekre sem Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a részben állami tulajdonba került Vodafone igazgatóságának tagjává vált Nagy Ádám nem adott választ.

A Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is felbukkan. Igaz, ez alkalommal már nem azonosítható be egyértelműen, hogy Rogán jobbkezéről van-e szó, vagy csupán egy névrokonáról. A bejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú gépjárművet, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Ebben megjegyzésként szó szerint az szerepel, hogy „1 120 000 kesztyűtartóba”.

A nyomozati iratokból derül ki az, hogy Schadl György többször találkozott egy bizonyos Nagy Andrással. Vele vagy a Karmelita kolostorba, vagy a Garibaldi utca 2. szám alá beszélt meg találkozót – ez utóbbi a Miniszterelnöki Kabinetiroda címe. Az ugyan nem egyértelmű, hogy kicsoda Nagy András. Azonban tény, hogy a kabinetminiszter jobbkezének teljes neve Nagy Ádám András, és az édesapját Nagy Andrásnak hívják. De ezek az információk nem kerültek be a Schadl-ügy vádiratába.

Az ügyészség azt követően kezdett feltűnően sertepertélni, hogy Magyar Péter azt állította, Schadl Rogán embere volt, és közzétett egy hangfelvételt, amelyen volt felesége, az akkori igazságügy-miniszter, Varga Judit arról beszélt, hogy Rogánék „kihúzatták magukat” a Schadl-ügy vádiratából.

Mi is írtunk arról, milyen ideges lett Schadl György, amikor az utcán elkapták és Rogán Antalról kérdezték.

Így mentik ki őket?

A lap felidézte: Fürcht Pál, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője Nagy Ádámmal kapcsolatban akkor azt mondta:

Az, hogy valakinek kapcsolata van egy vádlottal, az bűncselekmény gyanúját nem jelenti. Mint ahogy az sem, hogyha »valaki autókereskedőkkel jóban van, és segít egy autót megszerezni«.

A főügyész szerint a terhükre rótták, hogy nem tudják, ki az a Tóni, Barbara és Ádám, akiket Varga Judit exférje Rogán Antalként, Rogán Barbaraként és Nagy Ádámként azonosított, ahogy mi is megírtuk. Azt mondta, hogy tudják, de nem találták nyomát olyan 10, 20 vagy 35 éves üzletnek, mint amire a nyomozati iratok között utaltak. A nevek Schadl György és egyik orvos ismerőse között kerültek szóba, aki egy magán-mentőszolgálat ügyvezetőjeként kék villogót intézett a végrehajtók elnökének.

Az ügyészség mossa kezeit

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség júniusban megszüntette a nyomozást, az ezt lezáró dokumentumból kiderül, hogy

„a Schadl-ügyben eljáró ügyész szerint a Schadl György sofőrjének naptárjában szereplő bejegyzés – ami arra utal, hogy a férfi két autót is vitt Nagy Ádámnak – »önmagában semmilyen bűncselekmény gyanúját nem kelti«. A Mini Cabrióról pedig azt mondta: »Az eljárás során ezt az autót mi nem vizsgáltuk, ezért

nem tudjuk, hogy valóban volt-e bármennyi pénz a kesztyűtartóban.«

– írta a kálváriát ismertető cikkében a lap.

(Kiemelt kép: Kovács Tamás /MTI – képrészlet)

Kapcsolódók:

Most jön csak a java: Dalolni kezdett Schadl György exkollégája a bíróságon

Erre a rendőrök sem számítottak: Sokkoló eredménye lett a Schadl Györgynél tartott házkutatásnak

Brutális botrány: Eddig eltitkolt tények érkeztek a Schadl–Völner-maffia ügyében

Valódi Hírek