Újabb fejlemények a Schadl–Völner-botrányban: Előkerült egy váratlan mellékszál a keddi tárgyaláson

A Schadl–Völner-ügy eddig érintetlen száláról is szó esett az évszázad korrupciós botrányának tárgyalásán.

Folytatódott a Schadl–Völner-per tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken: kedden Schadl György balatoni nyaralójáé volt a főszerep – írta meg az index.hu.

A Schadl–Völner-ügy főbűnöse a balatoni nyaralójánál is vesztegetni akart

Bár a végrehajtói kar elnökének ügyében elrendelt nyomozásnak csak mellékszála a siófoki nyaraló, azt megmutatja, hogy Schadl mindenhol a vesztegetést látta célszerű eszköznek.

Az építkezéssel kapcsolatban egy személy állította, hogy történt vesztegetési kísérlet,

míg a többi tanú nem emlékezett ilyenre.

A Schadl–Völner-per kedden meghallgatott tanúja a Somogy Vármegyei Kormányhivatal egyik osztályvezetője. A férfi volt annak a két személynek a felettese, akik eljártak a végrehajtói kar elnökének siófoki nyaralójánál. Ő – bevallása szerint – 2021 elején tudta meg, hogy valamilyen probléma van a ház körül.

Az ügyben eljáró korábbi tanú szerint az építési engedélyt sem lett volna szabad kiadni,

hiszen még a hivatalos eljárás lezárása előtt nekiláttak az átépítésnek.

Félmilliót ajánlott

A kaposvári irodából kijáró két férfi egyike ráadásul azt állította, hogy amikor kettesben maradt az építési vállalkozóval, akkor történt valami.

„Szólnom kellett volna, hogy próbálkozás történt”

– közölte felettesével, miután megtudta, hogy Schadlékat letartóztatták. A férfi ugyanis azt állította, hogy még korábban az egykori végrehajtó építési vállalkozója félmilliót ajánlott, ha találnak olyan tervezőt, aki vállalja a munkát.

Az eljáró kormányhivatalnok társa azonban nem hallotta ezt a mondatot.

Schadl György nem érti, hogy ez a történet miért része a vádnak, amikor ő nem a hivatali szakembert akarta lefizetni,hanem – állítása szerint – pusztán ajánlást kért volna tőle egy tervezőhöz. Arról azonban állítása szerint nem volt tudomása, hogy ezt egy íratlan szabály tiltja.

Zűrös ügyek Siófokon

Az ügyészség szerint az egykori végrehajtó félmillió forinttal vesztegetett volna meg egy kormányhivatalnokot, hogy hunyjon szemet a siófoki építkezésen történt szabálytalanságok felett. A tanúkénti meghallgatásán már úgy nyilatkozott, hogy nem is ismerte Schadl Györgyöt. Azt állította, hogy pénzt sem kapott,

csak azt hitte, hogy az építtető meg akarta őt vesztegetni.

A nyaralót felújító vállalkozót korábban elítélték a történtek miatt. Később azonban már állította, hogy csak azért ismerte be a bűncselekményt,

mert nem volt pénze arra, hogy fizesse a védőjét.

A Schadl–Völner-botrány

Mint ismert, 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken a Schadl–Völner-ügy tárgyalása. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét.

A bíróság az esetükben május 4-én hirdetett ítéletet. Másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki a vádlottakra. A korábbi bírósági végrehajtókat pedig öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától.

A törvényszék két vádlott, köztük Sz. Balázs esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Valódi Hírek