Videóval: Hiába tajtékzik Szijjártó, egy szakértő lerántotta a leplet a Lukoil-ügy részleteiről

Ukrajna nemet mondott az orosz olaj tranzitjára, ám a helyzetet a szakértők szerint már sikerült orvosolni.

Szijjártó Péter az orosz külügyminiszterrel folytatott beszélgetése után árulta el, hogy a Lukoil nem szállít Magyarországra kőolajat Ukrajnán keresztül. Hozzátette, keresik a jogi megoldást a tranzit újraindítása érdekében.

Bulgária rövidesen közölte, kész segítséget nyújtani a kialakult helyzetben. Szijjártó pedig világossá tette, Magyarország addig fogja akadályozni a 6,5 milliárd eurós uniós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának, amíg Kijev újra nem biztosítja a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Szijjártóék most rúgták rá az ajtót az EU-ra, kezd eldurvulni a helyzet

Holoda Attila energetikai szakértő már korábban is hangsúlyozta, több vállalat táplál be kőolajat a Barátság kőolajvezetékbe, így most is jön olaj. A vezeték éves szinten körülbelül 10 millió tonna kőolajat szállít. Ennek nagyjából a harmada ered a Lukoiltól, de most egy másik cég szállít helyette, ezért a szállított mennyiség nem csökkent az események hatására.

Kapcsolódó: Riasztó hírek jöttek a tankolásról: Kiderült, lesz-e üzemanyagunk Szijjártóék kavarása után

A szakértő az ATV Híradónak a minap kiemelte,

tulajdonképpen a probléma már meg is oldódott.

Mint mondta, az Európai Bizottság képviselője szerint is lehet orvosolni a kialakult helyzetet, hiszen közbe lehet iktatni egy céget, amely még orosz területen vásárolja meg az olajat, majd szerződik az ukrán tranzitvállalattal, így megérkezhet az olaj Magyarországra.

Az Európai Bizottság javaslata szerint amennyiben hazánk bizonytalannak érzi a kőolajszállítást a Barátság kőolajvezetéken keresztül, akkor alternatívaként használja az Adria-kőolajvezetéket Horvátországon át.

Kapcsolódó:

Szijjártó tombol: Az EU nem asszisztál Ukrajna zsarolásához

Elképesztő hisztit vágott le Szijjártó Péter: Orbán embere üzent az EU-nak a Lukoil-ügyben

Valódi Hírek