Szijjártó tombol: Az EU nem asszisztál Ukrajna zsarolásához

Kijött a sodrából a tárcavezető.

Körülbelül egy hónapja dönthetett Ukrajna arról, hogy szankciókat vezet be az orosz olajvállalat ellen, így nem engedi át a területén a Lukoil olaját Magyarországra.

Szijjártó Péter „elfogadhatatlan”-nak nevezte Kijev döntését, ennek hangot is adott. Beszámoltunk róla, hogy a tárcavezető közölte,

a magyar kormány addig fogja akadályozni a 6,5 milliárd eurós uniós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését Ukrajnának,

amíg Kijev újra nem biztosítja a Lukoil kőolajszállítását Magyarországra Ukrajnán keresztül.

Az EU megvizsgálta a kérdést és döntött

A magyar kormány Szlovákiával közösen eljárást kezdeményezett az Európai Unióban Ukrajna ellen, a társulási megállapodás megsértése miatt. A megállapodás ugyanis véleményük szerint kimondja, hogy Ukrajna nem szakíthatja meg az energiahordozók tranzitját az EU irányába. Ettől azt várja a miniszter, hogy Kijev majd feloldja a Lukoil olajszállítmányozásának tilalmát.

Meg is érkezett az Európai Bizottság válasza:

„Úgy tűnik, nincs közvetlen veszély Magyarország és Szlovákia olajellátásának biztonságára, mivel az Ukrajna által a Lukoil orosz olajtermelővel szemben bevezetett szankciók

nem érintik az Ukrajnán keresztül Magyarországra irányuló olajtranzitot.”

– írta meg a választ a Reuters.

Hozzátették:

„A Bizottság szolgálatai előzetesen arra a következtetésre jutottak, hogy a sürgős konzultáció nem tűnik indokoltnak, mivel jelenleg nincs jele az ellátás biztonságát veszélyeztető közvetlen kockázatnak.”

Ha ők megtették, vajon Magyarország és Szlovákia miért nem

Felteszik a kérdést a levélben, hogy ha az Európai Unió úgy döntött, hogy leállítja az orosz nyersolaj vásárlását, hogy ne finanszírozza Oroszország háborús erőfeszítéseit, akkor

„Magyarország és Szlovákia miért nem vált még mindig le az orosz olajról, két évvel azután, hogy Moszkva megszállta Ukrajnát?”

„Botrányos!” – Tombol a magyar külügyminiszter

Szijjártó Péter Facebook-oldalán reagált az üggyel kapcsolatban.
„(…) Tegnap a Bizottság alelnöke, a lett Valdis Dombrovskis levelet küldött szlovák kollégámnak és nekem. Ebben leírta, hogy Ukrajna nem veszélyezteti sem Magyarország, sem pedig Szlovákia ellátását, különben is ott van egy másik vezeték Horvátországon keresztül, használjuk azt.
Botrány!
Az alelnök levele újra azt bizonyítja, hogy az ukránok bármit megengedhetnek maguknak uniós tagállamokkal szemben, főleg ha azok békepártiak és nem szállítanak fegyvereket.
Horvátország egyszerűen nem megbízható tranzitország. (…)
Így a keleti irányból érkező olajszállítások leállítása a végsőkig kiszolgáltatná Magyarországot és Szlovákiát egy nem megbízható tranzitországnak.”

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek