ÁLL A BÁL: Sorra szólalnak fel Hámori Luca védelmében a magyar bokszolók

Egész Magyarország forrong a kialakult helyzet miatt.

A világbajnok Miló Viktória a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, egész életében azért küzdött, hogy elfogadják a női ökölvívást. A párizsi olimpián történtekkel kapcsolatban felvetette: „ezek után hogy engedik le a szülők a lányaikat az edzőterembe?”.

Imane Khelif nem indulhatott volna el az olimpián

Miló Viktória szerint ha Imane Khelif valódi sportembernek gondolja magát, és ha valóban magasabb a tesztoszteronszintje, mint a nőknek, akkor

nem lett volna szabad elindulnia az olimpián.

Erdei Zsolt úgy látja, ez már ilyen formában egy teljesen más sportág. Hámori Luca edzője közölte, jelenleg próbálják kizárni a híreket és kizárólag a holnapi mérkőzésre összpontosítanak.

A Magyar Olimpiai Bizottság közleményt adott ki

Mint megírtuk, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, biológiailag férfi algériai Imane Khelif miatt kialakult helyzetet.

A MOB pénteki közleményében kiemelte: ugyancsak egyeztetnek az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. A 66 kilogramm súlyú Khelif a nyolcaddöntőben olasz riválisát verte. Utóbbi 46 másodperc után feladta az egyoldalú csatát.

A MOB azt is jelezte, hogy

minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll.

Ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB határozott álláspontja, hogy a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak – áll a közleményben.

Miló Viktória felhívta rá a figyelmet, hogy a nők óriási sérüléseket szerezhetnek

„Nyilvánvaló, hogy erőfölényben van a ringben az algériai sportoló, ha sokkal több tesztoszteron van a szervezetében, mint egy női bokszolónak”

– hívta fel a figyelmet Miló Viktória, profi ökölvívó világbajnok. Hozzátette, az ökölvívásban az a lényeg, hogy megüsd a másikat, az ütések által szerzik a pontokat a bokszolók, vagy épp KO-val ütik ki az ellenfelet.

„Óriási sérüléseket szerezhetnek a nők a ringben, még nő-nő elleni küzdelemben is,

ha viszont biológiailag férfival kell bokszolni, még inkább fennáll ennek a veszélye,

és egy karriert törhet ketté egy olyan sérülés, orrcsonttörés, arccsonttörés, vagy a kudarc általi lelki sérülés, ami után nem szállhat vissza a ringbe. Addig feszegetik, amíg nem történik egy életre szóló nagy baleset a szorítóban”

– mutatott rá a világbajnok, aki elmondta, rendkívül aggódik a női ökölvívás jövőjéért.

„Kérdezem én, hogy ezek után, hogy fogják leengedi a szülők a gyerekeket az edzésekre? Veszélyezteti a női ökölvívás sorsát, mert a szülők nem fogják engedni a lányaikat bokszolni”

– mondta.

„Most nézheti egy egész világ, ahogy egy biológiailag férfi ver egy nőt?”

„Egyébként is hajlamos azt gondolni egy civil ember, hogy megverik, elcsúnyul, elférfiasodik a gyermek és most itt van hogy már biológiailag férfiakkal kell bokszolnunk a ringben.

Küzdünk a családon belüli erőszak ellen és most nézheti egy egész világ, ahogy egy biológiailag férfi ver egy nőt?”

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve, „ha biológiailag férfi, induljon a biológiailag férfiak között”.

„Miért nem ott indul? Mert ott nincs akkora erőfölényben?”

– mondta, ugyanakkor kitért arra is, hogy Imane Khelif nem tehet róla, hogy rendellenességgel született, azonban ha igazi sportembernek gondolja magát, akkor nem lett volna szabad elindulnia az olimpián.

Erdei Zsolt szerint ez ilyen formában már egy teljesen más sport

Erdei Zsolt, korábbi profi ökölvívó világbajnok a történtekkel kapcsolatban elmondta, egyöntetű vélemények vannak:

„egész Magyarország forrong a kialakult helyzet miatt”.

Erdei azt mondta, nem érti, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság miért engedélyezte azt, hogy egy biológiailag férfit összepárosítsanak egy nővel.

„Már nem nagyon lehet ugrabugrálni, hiszen több mérkőzés is lement, azokat, akik Imane Khelif által kiestek, már nem lehet rehabilitálni”

– jelezte Erdei, aki szerint egyértelmű, hogy hibás döntések születtek.

„Nyilván féltjük a fiatal tehetséges lányunkat, ez ilyen formában már egy teljesen más sport,

így nem fair és az olimpia szellemét is teljesen aláássa”

– húzta alá.

Hámori Luca szombaton mérkőzik meg Kheliffel

A 66 kilogrammos súlycsoportban, Hámori Luca szombaton, 17 óra 22 perckor mérkőzik meg Kheliffel a párizsi olimpián.

„Készülünk a holnapi mérkőzésre, Luca pozitívan áll hozzá, annak ellenére is, hogy a média hírei zavarják egy kicsit, de próbálja kizárni a külvilágot és csak a holnapi mérkőzésre koncentrál”

– nyilatkozta a lapnak Varsányi Áron, Hámori Luca edzője.

Kapcsolódó:

Betelt a pohár: A magyarok az olimpiai bizottsághoz fordultak Hámori Luca férfi ellenfele miatt

Tiltakozik a magyar bokszszövetség, hogy Hámori Luca egy férfivel bokszoljon szombaton

Gyurcsány Ferenc az olimpián kirobbant vitáról: Biológiai férfi biológiai férfival, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét!

Valódi Hírek