Gyurcsány Ferenc az olimpián kirobbant vitáról: Biológiai férfi biológiai férfival, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét!

Gyurcsány Ferenc szerint az illetékes bizottságnak egyértelmű helyzetet kell teremtenie.

Beszámoltunk arról, hogy a Magyar Ökölvívó Szakszövetség hivatalos levelet küldött a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Hámori Lucának ugyanis a tavalyi vb-ről magas tesztoszteronszintje miatt kizárt algériai Imane Kheliffel kell vívnia a negyeddöntőben.

Helifet tavaly kizárták az indiai vébéről, miután a nemi vizsgálat során XY kromoszómát találtak a szervezetében. Az olimpián viszont nem a nemzetközi sportági szövetség mércéje szerint döntenek arról, hogy ki indulhat, és elfogadták Khelif nevezését.

Az algériai bokszoló azután került a figyelem középpontjába, hogy a nyolcaddöntőben olasz ellenfele 45 másodperc után visszalépett. Utóbbi féltette testi épségét. Angela Carini sírva hagyta el a ringet.

Kapcsolódó: Tiltakozik a magyar bokszszövetség, hogy Hámori Luca egy férfivel bokszoljon szombaton

Az ügy kapcsán Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott a közösségi oldalán, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak egyértelmű helyzetet kellene teremtenie, azaz

a biológiai férfi biológiai férfival, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét.

Gyurcsány Ferenc bejegyzését változtatás nélkül idéztük

„XXX, XYY és társai

Még meg se szólalt, még nem tett semmit, de érezzük, hogy ebből nagy balhé lesz. Na, így vagyunk a biológiai, a szubjektív meg a társadalmi nemek dolgával, mert

olyan indulatok veszik körül mára a témát, hogy gyorsan repül a közéleti pofon.

Az emberek messze túlnyomó része rendkívül egyszerű, ha úgy tetszik, hagyományos módon nőnek vagy férfinak gondolja, érzi magát és a másik nem iránt érdeklődik. Eddig teljesen rendben vagyunk.

Aztán vannak, akik ugyancsak férfinek és nőnek érzik magukat, minden kétséget kizáróan biológiai, genetikai értelemben is azok, ugyanakkor saját neműkhöz vonzódnak, arra az ölelésre vágynak. Dacára, hogy ez az élettel együttjáró jelenség, annak elfogadása, kezelése sokaknak személyes és még szélesebb, valamifajta közösségi, közéleti gondot okoz,

az ehhez kapcsolódó viták régiek, de nehezen nyugszanak le mifelénk.

Aztán vannak, akiknek a biológiai nemét meghatározó kromoszómái egyértelmű genetikai meghatározottságot mutatnak, genetikai értelemben nők (XX), vagy férfiak (XY), de valamiért magukat legbelül a másik nemhez tartozónak vélik.

Ez már forró területe a vitáknak.

Miért van ez, mi vagy ki felelős a jelenségért, mit lehet kell tenni, szabad-e, és ha igen, milyen feltételek mellett megváltoztatni a külső nemi jelleget, hogy a női lélekhez női test, a férfihoz meg férfi test tartozzon?

Nagyon ellentmondásos, féltéssel, félelemmel teli légkörben bizonyos feltételek között a legtöbb ország, köztük Magyarország is engedi az ilyen célú orvosi beavatkozásokat.

Ebben a helyzetben ugyanakkor egy vita nem merül fel, az, hogy a szóban forgó személy genetikai, hormonális, az ezek által meghatározott jellemzők tekintetében nő-e vagy férfi.

Az olimpia kapcsán kirobbant vita más természetű.

Ha igaz, hogy egy versenyző biológiai értelemben férfi (ez esetben Iman Helif bokszolóról van szó), akkor elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen.

Ez akkor is így van, ha a mi fantasztikus Hámori Lucánk így is késznek mutatkozik kiállni ellene. Ennek az ügynek szerintem semmi köze a fent tárgyalt esetekhez. Ez az egész így nagyon nagy disznóságnak tűnik, kétszeresen is.

Egy: ez egész egyszerűen nem fair, nem méltó az olimpia eszméjéhez.

Kettő: Csak arra jó ez a tisztességtelen helyzet, hogy a korábban jelzett, a homosz*xualitásról, a transzneműségről folyó,

egyébként is sok indulattal, butasággal terhelt vitát még jobban elmérgesítse,

és legyen világos, mindez sok-sok ember életét teszi még inkább pokollá.

Mi lenne, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tenné a dolgát, és egyértelmű helyzetet teremtene: biológiai férfi biológiai férfivel, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét?

Vagy nincs igazam?”

(Gyurcsány Ferenc/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek