Betelt a pohár: A magyarok az olimpiai bizottsághoz fordultak Hámori Luca férfi ellenfele miatt

Forrnak az indulatok.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportigazgatójával, hogy tisztázzák a párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Lucával negyeddöntőző, biológiailag férfi algériai Imane Khelif miatt kialakult helyzetet.

A MOB pénteki közleményében kiemelte, ugyancsak egyeztetnek az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. A 66 kilogramm súlyú Khelif a nyolcaddöntőben olasz riválisát verte. Utóbbi 46 másodperc után feladta az egyoldalú csatát.

„Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett”

– fogalmaztak.

Mit mond a MOB?

A MOB azt is jelezte, hogy minden körülmények között a magyar olimpikonok oldalán áll. Ebben az esetben is mindent megtesz a magyar sportolók védelmében, érdekeik érvényesítéséért. Ezért folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB határozott álláspontja, hogy a női esélyegyenlőség nem merülhet ki abban, hogy az olimpián egyenlő arányban indulnak nők és férfiak. A női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben kizárólag női biológiai adottságokkal rendelkező, azaz biológiailag minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak – áll a közleményben.

„Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga”

– írta a MOB.

„Amennyiben az ökölvívó sportág olimpiai részvételi szabályai ezt nem biztosítják maradéktalanul, úgy felül kell vizsgálni a szabályozást és szükség esetén módosítani is kell. Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak”

– tették hozzá.

„Nagyon szomorú vagyok, amiért áll a bál és egy olyan témáról kell beszélnünk, ami nem a sporttal összeegyeztethető”

– nyilatkozta csütörtökön Berkó Lajos, a magyar szövetség ügyvivője az MTI-nek. Berkó szerint vállalhatatlan és felháborító, ami történt, és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség minden lehetőséget megragad, hogy ezt tolmácsolja a MOB és a NOB felé.

Mutatjuk a Magyar Ökölvívó Szakszövetség legfrissebb közleményét

„A Magyar Ökölvívó Szakszövetség közleménye.

A XXXIII. nyári Olimpia 66 kilogrammos női ökölvívó tornáján kialakult helyzetben Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség Ügyvivő Testületének tagja az alábbi közleményt teszi:

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség (MÖSZ) és a magyar ökölvívósport büszke Hámori Luca olimpiai teljesítményére, aki két győztesen megvívott mérkőzés után a legjobb nyolc közé került Párizsban.

Augusztus 3-án Luca a biztos érmet jelentő elődöntért lép szorítóba az algériai Imane Khelif ellen. Az elmúlt órákban Szakszövetségünk jelezte a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felé, hogy kifogásoljuk az algériai versenyző szereplését a játékokon, akit 2023-ban kizártak a világbajnokságról egy sikertelen biológiai teszt eredménye után.

Ezúton szeretnénk kifejezni köszönetünket a Magyar Olimpiai Bizottság felé gyors közreműködésükért!

A MOB ebben az esetben is a magyar sportoló érdekeit tartja szem előtt, ezért folyamatosan vizsgálja, hogy a hatályos szabályok alapján milyen eszközökkel tud élni Hámori Luca tisztességes versenyhez fűződő jogainak védelmében.

A MOB elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében.

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség az érintett ügyben további nyilatkozatot nem kíván tenni és ezúton kéri a sajtó munkatársait, hogy ne zavarják meg Hámori Luca és edzője nyugalmát a szombati mérkőzés előtt.

Hajrá, magyar ökölvívás! 🥊🇭🇺🥊

#hungarianboxing #paris2024″

(Magyar Ökölvívó Szakszövetség/Hungarian Boxing Association/Facebook)

Kapcsolódó:

Tiltakozik a magyar bokszszövetség, hogy Hámori Luca egy férfivel bokszoljon szombaton

Gyurcsány Ferenc az olimpián kirobbant vitáról: Biológiai férfi biológiai férfival, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét!

Valódi Hírek