Váratlanul: Indoklás nélkül menesztette egyik emberét Orbán Viktor

Orbán Viktor menesztette Sztojka Attila kormánybiztost.

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos megbízatását szeptember 1-jétől Orbán Viktor visszavonta – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Bár az Orbán-kormány nem indokolta a döntést, mégis sejthető, hogy a kormánybiztos sorozatos botrányai vezettek oda, hogy vállalhatatlanná vált a tevékenysége.

Több hangfelvétel is előkerült róla

Beszámoltunk arról, hogy 2022 év elején, az országgyűlési választások előtt óriási botrányt kavart egy nyilvánosságra került hangfelvétel. Ezen Sztojka már kormánybiztosként az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselőit próbálja megvesztegetni és fenyegetni.

Kapcsolódó: Botrány: Meg akarta vesztegetni és fenyegette a roma képviselőket a kormánybiztos, hogy a Fidesz jelöltjét válasszák

A felvétel egy budapesti szállodában készült, és az derül ki belőle, hogy feltételt szabott a támogatásoknak a kormánybiztos: ezeket az összegyűlt képviselők akkor kapták volna meg,

ha a kormánynak kedvező jelölt lett volna a listavezető.

A felvétel egy pontján burkolt fenyegetés is elhangzott:

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”

— mondja a kormánybiztos.

Más botrányos dolgok is kiderültek a felvételekből

Az ominózus hangfelvételen többek között arról is beszélgettek, hogyan darálták le Farkas Flóriánék a „Híd a munka világába” program dokumentumait. Egy másik hangfelvételből pedig az derült ki, hogy részben a Roma Közéleti Akadémia, részben az általa vezetett Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felhasználásával ajánlott fel szerződéseket, ahogy mondta,

„körön belül lévő” roma képviselőknek.

– részletezte a Népszava.

Az ügy előzménye, hogy az országgyűlési választások előtt 2022-ben a kormány Farkas Félixet akarta megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, de az Országos Roma Önkormányzat Agócs Jánost választotta helyette. A döntést később az Alkotmánybíróság megsemmisítette. A listavezetőn egyetlen parlamenti mandátum múlik, ami szoros végeredmény esetén döntő jelentőséggel bírhatott volna.

Mindezek ellenére egyszer már újrázhatott kormánybiztosként 2022 júniusában. Úgy tűnik mára viszont elfogyott a „bizalom”.

Kapcsolódó:

Friss: Nyilvános a botrányos hangfelvétel, amin a kormánybiztos zsarolja és fenyegeti a roma képviselőket

Valódi Hírek