Botrány: Meg akarta vesztegetni és fenyegette a roma képviselőket a kormánybiztos, hogy a Fidesz jelöltjét válasszák

Kiszivárgott a hangfelvétel.

Szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba az Országos Roma Önkormányzat Lungo Dromhoz tartozó képviselői számára Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, mint azt egy budapesti szállodában készült hangfelvétel bizonyítja.

A Népszavához eljuttatott felvétel szerint a támogatásoknak feltételt is szabott a kormánybiztos: ezeket az összegyűlt képviselők akkor kapnák meg,

ha a kormánynak kedvező jelölt lenne a listavezető.

„Nem az a cél, hogy rosszul járjatok. Idáig, aki ebbe a körbe beült, szerintem rosszul nem járt. (…) Még fogok hozni lehetőségeket, ebben ne legyen kétségetek”

— hangzik el a felvételen, amelyen Sztojka bizonyos egyedi támogatásokról is beszél, amelyeket január végén fizetnének ki a képviselőknek. Ugyanakkor hozzáteszi:

„Félre ne értsétek, ez nem megvásárlás, én senkit nem akarok megvásárolni”.

A felvétel egy pontján burkolt fenyegetés is elhangzik:

„BM-esként mindenkiről tudok sok mindent.

Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan”

— mondja Sztojka, aki egyébként a Belügyminisztériumban dolgozik.

Az ügy előzménye, hogy a kormány Farkas Félixet akarta megtenni a roma nemzetiségi lista vezetőjének, de az Országos Roma Önkormányzat Agócs János elnököt választotta helyette.

A döntést később az Alkotmánybíróság megsemmisítette. A listavezetőn egyetlen parlamenti mandátum múlik, ami szoros végeredmény esetén döntő jelentőséggel bírhat.

 

Valódi Hírek