Őrület: Május óta folyamatosan megy a klíma az üresen álló kórházban

Mindent fordítva csinálunk.

A tatabányai Szent Borbála Kórház 12 milliárdos épülete hónapokkal ezelőtt elkészült, ám még nem adták át, viszont folyamatosan megy benne a klímaberendezés.

Legalább egy (szellem)kórházban van klíma

2021 eleje óta épül egy új szárny a tatabányai Szent Borbála Kórházban. 2021. október végén megtörtént az alapkőletétel,

a projekttábla szerint a tervezett befejezés céldátuma 2023 volt.

Az átlátszó.hu oknyomozó portál szerint a kivitelezés rendben befejeződött tavaly, határidőn belül végeztek a munkálatokkal. Az épület azonban

azóta is üresen áll, és még nincs berendezve sem (bútorok, orvosi eszközök), viszont folyamatosan megy benne a klíma.

Állagmegóvás miatt üzemel a klímaberendezés

A portál megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ). A megkeresésre a Szent Borbála Kórház főigazgatója, Virág József válaszolt. Azt írta, hogy

„a rendeletésszerű használathoz szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése. Ezek a munkálatok ez év május 10-ig befejeződtek és a próbaüzem is sikeresen megtörtént.

Az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítunk az épületben.”

Azt is írta, hogy jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, ezt követi a működési engedélyeztetés.

A betegellátás előreláthatólag ősszel indulhat el az épületben.

Még szakszemélyzet sincs

A portál megjegyezte, hogy nem lesz könnyű az indulás. Az intézmény honlapja szerint

jelenleg is osztályvezető főorvost keresnek

a klinikai onkológiára, a krónikus belgyógyászati osztályra, a pszichiátriára, az urológiára és a sürgősségire.

Emellett gyakorlatilag minden területre felvennének szakorvost

a bőrgyógyászattól kezdve a kardiológián és gyerekosztályon át a szülészetig. Az orvosokon kívül ápolókat, műtőssegédeket, szakápolókat, szakasszisztenseket és szülésznőket is szeretnének alkalmazni.

Másutt komoly problémát okoz a klíma hiánya

Miközben a tatabányai kórház egyelőre üresen álló új szárnyában a folyamatos hőmérséklet-temperálás miatt megy a klíma, máshol a betegek és az egészségügyi dolgozók is szenvednek a hőségtől.

Beszámoltunk róla, hogy a Szent János Kórházban elromlott a klíma a műtőben, így el kellett halasztani az operációkat. Mindeközben egy műtétre váró beteg megosztotta, hogy az ortopéd-traumatológiai osztályon is elromlott a légkondicionáló.

Megírtuk, hogy a Bethesda Gyermekkórház nem bírta tovább:

a közösségi médiában kért segítséget, hogy műteni tudják a gyerekeket.

Az intézményben ugyanis elromlott a műtőben használt speciális klímaberendezés, így a forróságban nem tudják ellátni a beteg gyermekeket.

Beszámoltunk arról, hogy meghibásodott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban. Az esetre egy szülő hívta fel a figyelmet, akinek kislányát jelenleg is a kórházban kezelik. Elmondása szerint a 2×2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főnek a beteg gyerekek”.

Valódi Hírek