Kipereli a DK, milyen feltételekkel vették fel Orbánék a titkos kínai gigahitelt

Közérdekű adatigénylést nyújtanak be.

Mint kiderült, az Orbán-kormány 1 milliárd euró – mintegy 400 milliárd forint –összegben vett fel hitelt kínai bankoktól idén tavasszal. Az összeget április 19-én lehívta a kabinet.

Kapcsolódó: Most döntött a kormány: Suttyomban adósságba verik egész Magyarországot

Varju László szerdai sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy Orbán Viktorék titokban akarják tartani a hitelfelvétel feltételeit. Sőt, az sem világos, pontosan mire akarják költeni ezt a gigantikus összeget. Annyi biztos, hogy ezzel évtizedekre eladósítják hazánkat.

Nem tudjuk, hogy mekkora kamatot kell fizetni a kínai hitel után. Emellett azt sem tudjuk, meddig kell nyögnünk a törlesztést. Továbbá azt is titok övezi, hogy melyik fideszes milliárdos cégét gazdagítja majd ez a rengeteg pénz .

Varju közölte: a DK közérdekű adatigényléssel fordul az Államadósság Kezelő Központhoz, hogy világossá váljon:

miért és milyen feltételekkel adósítják el Orbánék a magyarokat.

„Ezzel a hitellel Kína nemcsak gazdasági, hanem politikai függésbe is taszítja Magyarországot. Orbán Viktor ezzel feltette magára az elé dobott kínai pórázt az újabb ellopható milliárdokért cserébe”

– fogalmazott Varju László. Hozzátette: az Orbán-kormánynak nincs joga ahhoz, hogy a magyar embereket ekkora hitellel terhelje, miközben a pénzt minden bizonnyal a fideszes milliárdosok fogják kapni.

„Mi, szociáldemokraták azonban nem fogjuk hagyni, hogy a fideszes milliárdosok tovább gazdagodjanak a magyar emberek meglopásából! A kínai hitelfelvétel ékesen bizonyítja azt, amire a Demokratikus Koalíció már hónapok óta figyelmeztet. Az Orbán-kormány eddigi megszorításai azt eredményezték, hogy még kevesebb bevétele van az állami költségvetésnek.

A kongó kassza miatt pedig a kormány újabb és újabb hiteleket fog felvenni,

majd újabb és újabb megszorításokat fog bevezetni.

Ezért a magyar embereknek joguk és érdekük megtudni, hogy mivel jár számukra a Kína felé való eladósodás”

– emelte ki a DK országgyűlési képviselője.

.

Valódi Hírek