Most döntött a kormány: Suttyomban adósságba verik egész Magyarországot

Egymilliárd eurós hitel felvételéről döntött az Orbán-kormány, Kínából érkezik a „segítség”.

Az Orbán-kormány egymilliárd euró összegben vett fel hitelt kínai bankoktól idén tavasszal. Az összeget április 19-én teljes összegben lehívta a kabinet – írta meg a portfolio.hu az Államadósság Kezelő Központ weboldalán feltüntetett adatok alapján.

A gigantikus kínai hitel visszafizetését 2027-ig kell megoldania az Orbán-kormánynak

A hitelt kínai bankoktól: a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vette fel az Orbán-kormány.

2027. április 19-ig kell visszafizetni, tehát a futamidő három év.

A kamat, a törlesztés ütemezése, valamint az egyéb részletek nem ismertek. Kivéve az indoklást, amely szerint a hitelt az állam a központi költségvetésnek „a csúcstechnológia, az infrastruktúra építése, a közlekedési infrastruktúra, illetve az energia területein jelentkező kiadásainak finanszírozására” vette fel.

Az Államadósság Kezelő Központ a portálnak a hitelfelvétellel kapcsolatban azt írta, hogy:

„A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött

1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással

többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók.

Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9 százalékon maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50 százalék feletti szintnél.”

Azt sem tudni, mire kell pontosan a pénz

Az ilyen jellegű hitelfelvételekről a kormány beszámol, ezúttal azonban ezt nem tette meg.

„Az ÁKK adatbázisában szereplő hivatalos indokláson túl így az sem világos, hogy pontosan milyen céllal történt a hitelfelvétel”

– írták.

Potenciális tétel akad bőven, ami miatt szükség lehet az újabb hitelre. A magyar állam 3,1 milliárd euróért megvette a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, az egész évre tervezett költségvetési hiányt a kormány már az első negyedév végére elérte.

Júniusban további 108 milliárdos hiányt regisztrált, igaz, ez az utóbbi mutató önmagában állva a kedvezőbbek közé tartozik.

Valódi Hírek