Ez már Polt Péternek is sok volt? Az egészségügyi államtitkár vallomása után nyomozni kezdtek a kormányközeli cégnél (+videó)

A rendőrség vizsgálja a Takács Péter által bírált informatikai rendszereket.

Takács Péter egészségügyi államtitkár megdöbbentő kijelentése után Hadházy Ákos független parlamenti képviselő írásbeli kérdéssel fordult a legfőbb ügyészhez. Polt Péter a kérdéseket feljelentésként értékelte, és nyomozást rendelt el.

Egy konferencián fakadt ki Takács Péter az egészségügy informatikai rendszerre

Beszámoltunk arról, hogy legalább 13 milliárd forint ment el olyan egészségügyi fejlesztésekre, amelyek Takács Péter államtitkár szerint tragikusak és használhatatlanok.

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára március végén tartott előadást „Merre tart az egészségügy?” címmel a Semmelweis Egyetemen. Az előadásról a Magyar Orvosi Kamara (MOK) budapesti szervezete tett közzé felvételt YouTube-csatornáján.

Az államtitkár ekkor beszélt arról, hogy a digitalizáció ügyében „nem állunk rosszul”, de „volt egy-két projekt, ami félrement”. A háziorvosoknak, szakrendelőknek fejlesztett,

miniHIS nevű rendszer első verzióját tragikusnak nevezte.

Azt mondta: azóta javult a program, de még nehezen használható.

Takács használhatatlannak nevezte az Ápolástámogató Rendszert, kritizálta a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Egészségügyi Szolgáltatások Elektronikus Nyilvántartás nevű rendszerét is.

„Az ÁNTSZ (ilyen nevű szervezet 6 éve nem létezik – a szerk.) informatikai rendszerével nagyon nem vagyok megelégedve, mert az

nem sikertörténet, és akkor még finom voltam. Sok pénzt költöttünk rá, és nem lett jó”

– fogalmazott.

A legtöbb pénzt egy Mészáros Lőrinccel gyakran együtt dolgozó cég zsebelte be

A fejlesztésekben összesen 53 cég vett részt,

leggyakrabban a kormányközeli 4iG nevével találkozni a nyertesek között.

Az összeg legnagyobb részét, 11,5 milliárd forintot az EU-s támogatásból fejlesztett Ápolástámogató Rendszer (ÁTR) vitte el. Ez egy olyan rendszer, amely a kórházban fekvő betegek adatait tárolná, és segítené az ápolók adminisztráció feladatait, ha működne. Ám az államtitkár szerint használhatatlan.

A rendszert az i-Cell Mobilsoft fejlesztette ki, a cég, amely

korábban a Mészáros Lőrinc-féle R–Korddal fejlesztett vasúti GSMR-rendszert.

Hadházy Ákos a legfőbb ügyészhez fordult

A cikk alapján Hadházy Ákos úgy vélte: nem zárható ki, hogy egyes vállalkozások használhatatlan rendszereket (alrendszereket, konfigurációkat) adtak át. Megtévesztették a pályázat kiíróját, a több milliárd forintos támogatás lehívásával pedig kárt okoztak a magyar államnak, illetve az Európai Uniónak.

Polt Péter legfőbb ügyészt a független képviselő emlékeztette arra, hogy az ügyészségnek, független közvádlóként kötelessége fellépni minden jogsértés ellen, majd arról kérdezte:

  • Az ügyészségnek nem gyanúsak ezek a közbeszerzések, ezek a használhatatlan rendszerek?
  • Az ügyészség kötelességének megfelelően hivatalból vizsgálja-e az említett rendszerek/ügyek vonatkozásában esetlegesen megállapítható jogellenes cselekményeket és az esetleges törvénysértésekkel kapcsolatos büntetőjogi felelősséget?
  • Történt (történik) jogszabálysértés a használhatatlan rendszerek közbeszerzésében?
  • Történt jogszabálysértés a használhatatlan rendszerek fejlesztése/működtetése során, vagy egyszerűen csak ennyit tudnak kihozni az adófizetők/EU milliárdjaiból?
  • Milyen intézkedéseket tett az ügyészség a leírt cselekményekkel és történésekkel kapcsolatos esetleges törvénysértések kivizsgálása érdekében?
  • Ha az ügyekben ügyészségi vizsgálatok, eljárások, vagy nyomozás van folyamatban, akkor azokban mikorra várható érdemi ügyészségi szakmai döntés?

Polt Péter válaszában csak annyit írt, hogy Hadházy Ákos kérdését tartalma alapján feljelentésként értékelte, azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította.

Valódi Hírek