Elszabadult a pokol: Orbán államtitkára őszinteségi rohamot kapott, és váratlanul borított

Takács Péter szerint használhatatlanok az egészségügyi beruházások.

Legalább 13 milliárd forint ment el olyan egészségügyi fejlesztésekre, amelyek Takács Péter államtitkár szerint tragikusak és használhatatlanok – írta meg a Szabad Európa.

A legtöbb pénzt egy Mészáros Lőrinccel gyakran együtt dolgozó cég zsebelte be

A fejlesztésekben összesen 53 cég vett részt,

leggyakrabban a kormányközeli 4iG nevével találkozni a nyertesek között.

Az összeg legnagyobb részét, 11,5 milliárd forintot az EU-s támogatásból fejlesztett Ápolástámogató Rendszer (ÁTR) vitte el. Ez egy olyan rendszer, amely a kórházban fekvő betegek adatait tárolná, és segítené az ápolók adminisztráció feladatait, ha működne. Ám az államtitkár szerint használhatatlan.

A rendszert az i-Cell Mobilsoft fejlesztette ki, a cég, amely

korábban a Mészáros Lőrinc-féle R–Korddal fejlesztett vasúti GSMR-rendszert.

Az adatkezelő rendszerek használhatatlanok Takács Péter szerint

A miniHIS-rendszer, amely 1,58 milliárd forintból valósult meg, és amely a háziorvosok és a szakrendelések adatkezelését végzi, szintén használhatatlan. Ezeket a rendszereket összeköti az EESZT-tel, ezen keresztül tudnak elektronikus receptet és beutalót írni, kezelni a páciensek adatait. Valamint követhetővé teszi a betegéletutakat.

Ennek az első verzióját tragikusnak nevezte Takács,

ami azóta már „nehezen, de használható” állapotúvá fejlődött az államtitkár szerint. A rendszeren keresztül jelenleg már hatósági ügyeket is el lehet intézni.

Takács Péter tavasszal úgy fogalmazott:

„az ÁNTSZ (ilyen nevű szervezet 6 éve nem létezik – a szerk.) informatikai rendszerével nagyon nem vagyok megelégedve, mert az nem sikertörténet, és akkor még finom voltam. Sok pénzt költöttünk rá, és nem lett jó”.

A legalább 320 milliós tendert a 4iG vezette konzorcium nyerte meg.

Valódi Hírek