Érik a legújabb botrány: Kiderült, mi a helyzet most az orosz kémbankban ragadt magyar milliárdokkal

A Nemzetközi Beruházási Bankot gyakran csak úgy emlegetik, mint „orosz kémbank”.

Prága igyekszik minden jogi lépést megtenni, hogy visszaszerezze a Nemzetközi Beruházási Bankban (IIB) ragadt pénzét. Erről tájékoztatta a napokban a cseh pénzügyminisztérium a Népszavát.

2023 áprilisában érkezett a hír, miszerint elhagyja Magyarországot, és így az Európai Unió területét a Nemzetközi Beruházási Bank. Orbán Viktorék napokkal korábban jelentették be, hogy visszahívják a budapesti székhelyű pénzintézetből a kormány delegált személyeit. Az „orosz kémbanknak” nevezett intézmény is erre alapozta a döntést, közleményük szerint a magyar jelenlét megszűnésével az NBB kimerítette a budapesti működésének alapjait.

Kapcsolódó: Itt a vége: Bejelentették, végleg kivonul Magyarországról az orosz kémbank

A DK politikusa, Vadai Ágnes tavaly augusztusban írásbeli kérdéssel fordult Orbánékhoz. Arról érdeklődött, a kormányfő

„mikor hívja fel Putyint, hogy az orosz kémbank adja vissza a 74 milliárd forintot a magyaroknak?”

Kapcsolódó: Hiába akarták eltitkolni Orbánék, kiderült: Magyarországon működik Putyinék kémbankja

Mi tett az Orbán-kormány?

A Népszava friss részletezése szerint nagyjából semmit,

a cégnyilvántartásban ugyanis nyoma sincs annak a csőd- vagy felszámolási eljárásnak,

amelyet Gulyás Gergely korábban többször is említett.

A portál emlékeztetett, hogy a kormány állítása szerint nem 74 milliárdnyi adófizetői forint, hanem „csupán” 74 millió dollár, azaz körülbelül 26 milliárd forint vár megmentésre. A napokban kérdéseket küldtek az ügy kapcsán a kormánynak. Gulyás Gergely tavasszal az egyik kormányinfón úgy fogalmazott, hogy

„amit tényszerűen tudok: itt egy nagyobb értékű ingatlan van a bank tulajdonában. Nyilván nekünk az az érdekünk, hogy bármilyen felszámolási eljárás során az az ingatlan a mi tulajdonunkba kerüljön, a magyar állam hitelezői igényét az tudja kielégíteni”.

Mellesleg a szóban forgó ingatlan körülbelül 9 milliárd forintot érhet, amely jóval kisebb összeg, mint a már említett 26 milliárdnyi tartozás.

Valódi Hírek