Hivatalos: Az Orbán-kormány megerősítette azt, amitől nagyon ideges lesz Putyin

Visszavett a kormány.

A tegnapi nap során David Pressman a magyarországi amerikai nagykövet bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a Nemzetközi Beruházási Bankot, illetve annak három vezetőjét, köztük Laszlóczki Imrét, a bank magyar alelnökét.

Ez felgyorsította az eseményeket Orbánékat: már a nagykövet bejelentése óta keringett az a hír, hogy a kormány bejelentheti Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból, de eddig nem volt megerősítve a szándékuk.

Mostanra viszont megérkezett a Gazdaságfejlesztési Minisztérium hivatalos közleménye:

„{A} Kormány visszahívja

a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.”

A Minisztérium teljes bejelentése így szól:

„A 2023. április 12-én bejelentett intézkedések értelmében az Amerikai Egyesült Államok a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három vezető tisztségviselőjét szankciós listára helyezte.

A Kormány megtárgyalta a kialakult helyzetet és megállapította, hogy bár a Nemzetközi Beruházási Bank Kelet-Közép Európában fontos fejlesztési szerepet játszott, a kivetett amerikai szankciók következtében a bank működése értelmét vesztette.

Ezért a Kormány visszahívja a Nemzetközi Beruházási Bankban tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket,

valamint kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből.”

Valódi Hírek