Videóval: Súlyos üzenettel tért vissza a jövőre visszavonuló Joe Biden, Trump nem dőlhet hátra

Joe Biden kulcsfontosságú intézkedéseket tervez az USA-ban, Trump nem lehet biztos a győzelmében.

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden a nemzethez intézett szerdai beszédében.

„Úgy döntöttem, hogy az előrelépés legjobb módja, ha

átadom a fáklyát a fiatalabb generációnak, és ez a legjobb módja a nemzet egyesítésének”

– fogalmazott az Egyesült Államok elnöke az országos televíziókban is közvetített megszólalásában.

Kapcsolódó: BRÉKING: Joe Biden visszalépett

A visszalépéséhez vezető, elmúlt hetekben történtekkel kapcsolatban kijelentette, világossá vált számára, hogy egységre van szükség a pártjában. Hangsúlyozta, hogy a második elnöki ciklusra is voltak tervei, ám

semmi, a személyes ambíció sem lehet fontosabb a demokrácia megmentésénél.

Joe Biden ismét támogatásáról biztosította alelnökét, Kamala Harrist, akit tapasztaltnak, keménynek és az elnöki posztra alkalmasnak nevezett. Az USA határvonal előtt áll. A most meghozott döntések meghatározók lesznek az amerikai nemzet és a világ számára egyaránt a következő évtizedekben – mutatott rá.

Kapcsolódó: Megszólalt Joe Biden lehetséges utódja (+fotó)

Az elnök közölte, hogy a mandátumából hátralévő 6 hónapban hivatali feladataira kíván összpontosítani. Tervei között említett gazdasági intézkedéseket, többi között a gyógyszerek elérhetőségének javítását,

az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés szélesítését,

valamint klímapolitikai lépéseket és a szövetségi Legfelsőbb Bíróság reformját.

Kiemelte,

továbbra is nemzetközi összefogást szorgalmaz Vlagyimir Putyin megállítására,

valamint a NATO-ban elért egységhez hasonlót szeretne létrehozni a csendes-óceáni térségben is a szövetségesekkel. Hozzátette, tovább dolgozik a gázai háború lezárásán, ami a közel-keleti stabilitásnak is feltétele. Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban nincs helye politikai erőszaknak, vagy az erőszak bármely más formájának.

Kapcsolódó: Először szólalt meg visszalépése óta Joe Biden – kulcsfontosságú bejelentést tett az elnök

Mi történt az elmúlt napokban?

„Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot – és egyesítsem a nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot

– fogalmazott magyar idő szerint hétfőn Kamala Harris, az USA alelnöke Joe Biden visszalépése után. Utóbbi jelezte, Harrist tartja a legalkalmasabb utódnak, párttársait is arra kérte, támogassák az alelnök jelöltségét.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölt-jelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Joe Biden visszalépése kapcsán pozitívan nyilatkozott Barack Obama exelnök, aki méltatta barátját a hazafiasnak megítélt döntése miatt.

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata többség vezetője úgy fogalmazott, a hivatalban lévő elnök az országot, a pártot és a jövőt helyezte előtérbe.

Eközben az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége a közösségi oldalán jelentette be, hogy a demokrata vezetők elsöprő erővel támogatják Harrist. Bill Clinton és felesége, Hillary Clinton is Harris mögé állt.

Utóbbinak jó esélye van arra, hogy megszerezze a demokraták támogatását. Népszerű, a párt különböző frakcióit felölelő politikusok sorra jelentik be, hogy a jelenlegi alelnököt támogatják. Így tett a házelnöki pozíciót 20 évig betöltő Nancy Pelosi és a 2016-ban demokrata előválasztáson elnökjelöltként is elinduló massachussetsi szenátor, Elizabeth Warren is.

Íme Joe Biden amerikai nemzethez intézett beszéde

(MTI/ABC News/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Tömegével sorakoznak fel a legismertebb hírességek Kamala Harris mögött: Mutatjuk a legnagyobb neveket

Valódi Hírek