Először szólalt meg visszalépése óta Joe Biden – kulcsfontosságú bejelentést tett az elnök

Joe Biden közölte, kitölti a 2025 januárjáig tartó elnöki mandátumát.

Először szólalt meg a nyilvánosság előtt Joe Biden a visszalépése óta

Joe Biden azt ígérte, személyesen is részt vesz alelnöke, Kamala Harris elnökválasztási kampányában. Az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.

Joe Biden az elnökjelöltségtől való visszalépéséről tett bejelentése óta első alkalommal szólalt meg a nyilvánosság előtt, és hangsúlyozta:

„nem megy sehova”, kitölti az elnöki mandátumát, amely 2025 januárjáig tart.

Kamala Harris beszélt Donald Trumpról is

Kamala Harris megfizethető lakhatást és méltányos béreket, valamint a középosztály megerősítését ígérte választási programjának elemeként. Továbbá élesen bírálta Donald Trumpot, akiről azt mondta:

egykori kerületi ügyészként „ismeri a fajtáját”.

Mint ismert, Kamala Harris elnökjelöltségét Joe Biden elnök vasárnap biztosította támogatásáról, miután bejelentette visszalépését az elnökválasztástól.

Az alelnök elnökjelöltsége mögé állt a Kongresszus demokrata tagjainak mintegy kétharmada, kampányának hétfői bejelentése szerint bő egy nap alatt 81 millió dollár kampánytámogatás folyt be.

Kapcsolódó: Tömegével sorakoznak fel a legismertebb hírességek Kamala Harris mögött: Mutatjuk a legnagyobb neveket

Augusztusban tartják az elnökjelölő gyűlést

A demokrata párti szabályok szerint Joe Biden nem ruházhatja át hivatalosan az elnökjelötséget, hanem arról az elnökjelölő konvención a delegáltak szavazatai döntenek, ott kell elnyerni a többséget. A Demokrata Párt augusztus 19. és 22. között Chicagóban tartja az elnökjelölő országos gyűlését.

Joe Biden visszatér Washingtonba

Negatív Joe Biden koronavírustesztje, és elmúltak tünetei – közölte az elnök orvosa kedden, miután a Fehér Ház bejelentette: az elnök visszatér Washingtonba.

Az elnöki hivatal egyben azt is közölte, hogy Biden szerdán televíziós nyilatkozatot tesz, amelyben az elnökjelölti küzdelemből való visszalépéséről is tájékoztatást ad.

Kedden Kamala Harris alelnök, a demokraták nem hivatalos új elnökjelöltje, úgy nyilatkozott: véleménye szerint Joe Biden jelenleg alkalmas az elnöki feladatai ellátására.

A Fehér Ház szóvivője egy televíziós interjúban azt nyilatkozta, hogy Joe Biden „készen áll az ország vezetésének folytatására”, és egyben visszautasította az elnök lemondására vonatkozó, a Republikánus Párt vezető politikusai felől érkező felszólításokat.

Kormányzati tisztségviselők kedden azt közölték, hogy a tervek szerint Joe Biden csütörtökön találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, aki hétfőn érkezett Washingtonba.

(MTI)

Kapcsolódó:

Először mondott beszédet Trump legesélyesebb kihívója: Mutatjuk, mit mondott Biden lehetséges utódja (+videó)

Méretes hullámokat vetett Biden visszalépése: Így reagált a világ az elnök döntésére

Valódi Hírek