Méretes hullámokat vetett Biden visszalépése: Így reagált a világ az elnök döntésére

Joe Biden visszalépett, így már biztos, hogy januárban új elnök köszönti az amerikai választópolgárokat.

„Minden erőmmel azon leszek, hogy egyesítsem a Demokrata Pártot – és egyesítsem a nemzetünket –, hogy legyőzzük Donald Trumpot (…)”

– fogalmazott magyar idő szerint hétfőn Kamala Harris, az USA alelnöke Joe Biden visszalépése után. Utóbbi jelezte, Harrist tartja a legalkalmasabb utódnak, párttársait is arra kérte, támogassák az alelnök jelöltségét.

Harrisnek az augusztusi demokrata elnökjelölt-jelölő gyűlésen kell megszereznie a párton belüli támogatók voksait. Joe Biden visszalépése kapcsán pozitívan nyilatkozott Barack Obama exelnök, aki méltatta barátját a hazafiasnak megítélt döntése miatt.

Chuck Schumer, a szenátusi demokrata többség vezetője úgy fogalmazott, a hivatalban lévő elnök az országot, a pártot és a jövőt helyezte előtérbe.

Eközben az Állami Demokrata Bizottságok Szövetsége a közösségi oldalán jelentette be, hogy a demokrata vezetők elsöprő erővel támogatják Harrist. Bill Clinton és felesége, Hillary Clinton is Harris mögé állt.

Utóbbinak jó esélye van arra, hogy megszerezze a pártja támogatását. Népszerű, a párt különböző frakcióit felölelő politikusok sorra jelentik be, hogy a jelenlegi alelnököt támogatják. Így tett a házelnöki pozíciót 20 évig betöltő Nancy Pelosi és a 2016-ban demokrata előválasztáson elnökjelöltként is elinduló massachussetsi szenátor, Elizabeth Warren is.

Kapcsolódó: Megszólalt Joe Biden lehetséges utódja (+fotó)

Mit szól a világ az amerikai elnök, Joe Biden döntéséhez?

Felelősségteljes lépésnek találták a lengyel politikusok azt, hogy Joe Biden visszalép az amerikai elnökjelöltségtől. Ugyanakkor ettől eltérő véleményen van a fő ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője – olvasható az MTI-n megjelent közleményben.

„Felelősségtudat”

– fogalmazott Szymon Hołownia, a parlamenti alsóház elnöke Biden döntése kapcsán az X-en.

Joe Biden sokszor hozott nehéz döntéseket, amelyek nemcsak Amerikát, hanem Lengyelországot és a világot is biztonságosabbá, a demokráciát pedig erősebbé tették – mutatott rá Donald Tusk a közösségi oldalán.

„Tudom, hogy Ön is erre gondolt, amikor bejelentette a legutóbbi döntését. Talán az egyik legnehezebbet az életében”

– írta a lengyel kormányfő.

Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter friss posztjában arról írt, hogy Biden erősítette a transzatlanti együttműködést, és elszántan támogatta Ukrajnát, ami növelte térségünk biztonságérzetét.

Rafał Bochenek, a PiS szóvivője szerint azonban Biden visszalépéséről „a demokraták kampányát támogató befizetések apadása döntött”.

A cseh kormányfő szerint Joe Biden visszalépése az amerikai elnökjelöltségtől egy olyan komoly politikus döntése, aki évtizedekig szolgálta hazáját.

„Felelősségteljes és személyesen biztosan nem könnyű lépés, de annál értékesebb”

– írta Petr Fiala vasárnap este az X-en. Hangsúlyozta, szurkol az Egyesült Államoknak, hogy a két erős és egyenrangú jelölt demokratikus versenyéből „egy jól elnök kerüljön ki„.

Ukrajna hálás Biden elnöknek a rendíthetetlen támogatásért, amelyet Ukrajna irányába tanúsít annak szabadságért vívott harca során. Az elmúlt években számos határozott döntés született Biden részéről, ezekre pedig úgy fog emlékezni a világ, mint az elnök merész lépéseire, amelyekkel a kihívásokkal teli időszakokra válaszolt. Tiszteletben tartjuk a most meghozott kemény, de határozott döntését – ezekkel a sorokkal reagált Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke Biden visszalépésére.

Valódi Hírek