Mi folyik itt? Orbán Viktor gyorsan megszakította a horvátországi vakációját (+fotó)

Orbán az EPC-csúcsra utazott.

„Indul az EPC-csúcs Angliában. 43 ország, több mint 40 állam- és kormányfő. Napirenden az ukrajnai háború és a migráció”

– közölte Orbán Viktor csütörtökön a Facebookon.

Már a minap arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök a „békemisszió”-r rápihenő horvátországi nyaralása után az Egyesült Királyságba utazik egy nemzetközi csúcsra. Orbán Viktor csütörtökön vesz részt az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján az Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.

Az EPC az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre. A tanácskozásra 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást.

A vezetők az előzetes napirend szerint komoly témákat vitatnak meg. Így az Ukrajnának nyújtott támogatás, valamint az olyan közös kihívások, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a bevándorlás is terítékre kerülnek majd.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Orbán Viktor személyesen sétál bele a pofonbarlangba

Mire számíthat Orbán, miután Ukrajna mellett Oroszországba is ellátogatott?

Várhatóan az EPC-csúcson ismét komoly és jogos kritikákra számíthat a magyar miniszterelnök.

Mint ismert, immár hazánk tölti be az EU soros elnökségi posztját. A feladata nagy felelősséget ró az adott tagország politikusainak vállára, mégis rengeteg nemes cselekedetet lehetne végrehajtani az előttünk álló néhány hónapban. Ilyen az agresszor Vlagyimir Putyinaki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt – által megtámadott Ukrajna, az ott élők megsegítése.

Orbán Viktor a soros elnökség legelején „békemisszió”-ra indult. Valóban ellátogatott a háború sújtotta Ukrajnába, azt követően azonban Vlagyimir Putyin kezét rázta. Moszkvai látogatása enyhén szólva verte ki a biztosítékot – többek között – az EU-ban, a magyar kormányfő azonban még mindig nem érti, hogy miért probléma, ha egy olyan diktátor előtt hajlong, aki pár hete porig romboltatott egy ukrán gyermekkórházat.

(Orbán Viktor/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Házhoz ment a pofonért Orbán: Keményen helyretették a Putyinnal bájolgó kormányfőt

Áll a bál: Irgalmatlanul kiakadtak Orbán moszkvai látogatásán az uniós vezetők

Valódi Hírek